Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Yahudi soykırımı için yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe, İsrail'i protesto eden bir Macar vatandaşı damgasını vurdu.

İkinci Dünya Savaşı'nda Macaristan'da toplatılarak Polonya Auschwitz Nazi Kampı'na götürülen Yahudilerin anısına organize edilen yürüyüşe, İsrail'i protesto eden bir Macar vatandaşı damgasını vurdu.

Kalabalığın ortasında beliren Macar protestocu, İsrail'in Filistin'i işgal ettiğini, çocukları ve sivilleri katlederek soykırım yaptığını ifade etti.

Bunun üzerine yürüyüşe katılanların saldırısına uğrayan gösterici, elinde İsrail tarafından Filistin'de katledilen çocukların resimlerinin bulunduğu fotoğrafları kalabalığa gösterdi. Göstericiler tarafından tehdit edilen protestocuyu polis gözaltına aldı.

Budapeşte Dohany Utca sinagogu başhahamı Robert Flörich, yürüyüşte yaptığı konuşmada faşizme geçit verilemeyeceğini, sivil kuruluşların yükselen Yahudi düşmanlığına karşı bugün olduğu gibi her platformda seslerini yükseltmeleri gerektiğini belirtti.

Protestocular, soykırıma uğrayan Yahudiler'den Macarlar'ın da sorumlu olduğunu, halkın bu konuda yeterince bilinçlendirilmediğini ve Macaristan'da milliyetçilik ile Yahudi düşmanlığının arttığını ifade etti.

Yürüyüşe katılanlar daha sonra Tuna Nehri kenarında infaz edilen Yahudiler anısına yapılan temsili anıta çiçekler bırakıp ve ellerindeki mumları yaktı. (CNNTÜRK)