Sosyalist Enternasyonal XXV. Kongresi 2-3-4 Mart'ta Kolombiya'da yapıldı.

Kongre sonrası alınan Nihai Kongre Kararı'nda Türkiye'deki insan hak ihlalleri ve demokrasinin durumuyla ilgili eleştiriler yer aldı.

Bildiride, "SE Türkiye'de demokrasinin kötüleşmesi ve insan hakları ihlallerine ilişkin endişelerimizi de dile getirdi. HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın, yüzlerce seçilmiş belediye başkanının hapse atılmaları, binlerce aktivistin tutuklanmalarından özellikle endişe duyuyoruz. Onların salıverilmesi ve Türkiye'deki insan hakları ve demokratik gelişmelere hitap edecek yeni barış diyaloğu konusunda çağrıda bulunduk" denildi.

Sosyalist Enternasyonal XXV. Kongresi'nde "Ermeni Soykırımı Hakkında Karar" da yayımladı. Ermeni basını olayı dünyaya, "Sosyalist Enternasyonal Kongresi, Taşnak partisinin (ARF) verdiği teklifle uyumlu bir dizi ciddi karar aldı" satırlarıyla duyurdu.

Bildiride, "Sosyalist Enternasyonal XXV. Kongresi, Ermeniler ve Türkler arasındaki mutabakat için Ermeni Soykırımının Türkiye tarafından tanınmasının yararları konusunda bir oturum ya da yuvarlak masa tartışmasını kolaylaştırmak üzere Ermeni ve Türk üye partilerimizde çalışmaya hazır olduğunu yineler" denildi.

PYD'NİN STATÜSÜ KONUSU

Sosyalist Enternasyonal'de CHP'li Umut Oran'ın "PYD’nin alt kademe üyeliğinin tam yetkili üyeliğe çevrilmesi için yaptığı başvurunun reddedilmesini sağladığı" öğrenilmişti.

Kongre'nin yayımladığı temel nihai kararda ise Suriye'de "federalizm dahil demokratik çözüm" temennisinde bulunuldu.

"Barış, Eşitlik ve Dayanışmanın Dünyası İçin" başlıklı nihai Kongre Kararı'nda Suriye konusunda "SE uluslararası toplumu BM ve diğer insani yardımlara verilen desteğin acilen artırılması ve Suriyeli aktörlerin tümünün katılımıyla çatışmaya politik ve diplomatik bir son vermeye çağırıyor. Suriye halkı, barış müzakerelerinde de yer alması gereken Demokratik Suriye Konseyi tarafından önerilmiş bulunan demokratik federalizmi de kapsayabilecek biçimde nihai siyasi bir çözüm üzerinde karar vermelidir" denildi.

(Kaynak: Anka)