İspanya'da Batasuna partisinin yerine kurulan yeni partinin adının, "yaratmak" anlamına gelen "Sortu" olduğu açıklandı.

Bask bölgesinde Batasuna'nın da içinde bulunduğu, ayrılıkçılık yanlısı sol bir siyasi hareket olan ve ETA'nın saldırılarını kınamayan "İzquierda Abertzale"nin yöneticisi ve Sortu'nun Sözcüsü Rufi Etxeberria, Cadenaser radyosuna verdiği demeçte, "Silahlı mücadele dönemi sona erdi. Bundan sonra ETA'nın silahlı mücadelesinin olduğu dönemler yaşamayacağız" dedi.

Etxeberria, Baskça "Sortu" kelimesini yeni partinin ismi olarak seçmelerindeki amacın, "Bask'ta yeni bir ortam yaratmak" olduğunu söyledi.

Sözcü Etxeberria, Sortu'nun yasallığının İspanyol mahkemeleri tarafından tanınmaması halinde, talep edilen yasal değişiklikleri yerine getireceklerini ve her şart altında 22 Mayısta yapılacak yerel seçimlere katılacaklarını belirtti.

Bu arada Batasuna'nın ilk defa "ETA şiddetini reddettiğini" açıklaması, Bask'taki diğer siyasi partiler tarafından "önemli bir adım" olarak değerlendirilirken, Batasuna'ya güvenmeyen Sosyalist hükümet "temkinli" olunması çağrısında bulundu.

Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Alfredo Perez Rubalcaba, Bask bölgesinde şiddetin uzun yıllardır sürdüğüne işaret ederek, "Batasuna'nın inandırıcılığının en alt düzeyde olduğunu, İspanyol vatandaşlarının Batasuna'ya karşı büyük güvensizlik duyduğunu" ifade etti.

Rubalcaba, "Batasuna, ilk defa ETA şiddetini reddettiğini açıkladı. Bu kendiliğinden olan bir şey değil, devletin kararlılığının ve güvenlik güçlerinin çalışmalarının bir ürünü. Ama halen alınacak çok yol var ve halen ETA şiddeti bıraktığını açıklamadı. Bu yüzden devletin güvenlik güçleri ETA ortadan kalkana kadar çalışmaya devam edecektir" dedi.

"SORTU"NUN KURULMASIYLA İLGİLİ RESMİ BAŞVURU YARIN İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA YAPILACAK.

Hükümet Sözcüsü Rubalcaba, yeni partinin yasallığının araştırılması için savcılığa gerekli başvuruda bulunulacağını kaydetti.

Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA, 5 Eylül 2010 tarihinde ilan ettiği ateşkesi, 8 Ocakta "kalıcı, genel ve uluslararası alanda doğruluğu teyit edilebilir" düzeye çıkardığını duyurmuştu.

Ajanslar