Bundan tam 50 yıl önce 13 Ağustos 1961’de Berlin Duvarı inşa edilmeye başlandı. Duvar 9 Kasım 1989’da yıkılana kadar hem Almanya hem de Berlin ikiye bölündü. Batı Berlin’in etrafı 46 km uzunluğunda bir duvarla çevrildi.

Berlin Duvarı'nın yıkılması tüm dünyada büyük bir umut kaynağı olmuştu. Ancak bugün bile dünyanın birçok köşesinde dikenli ve elektrikli teller, hareket ve kızılötesi algılayıcılardan oluşan "utanç duvarları" mevcut.

Lefkoşa... "Yeşil Hat" diye adlandırılan 180 kilometrelik bir sınırla ikiye bölünmüş bir başkent. Kentin kuzeyinde Türkler, güneyinde Rumlar, ara bölgede ise Birleşmiş Milletler Barış Gücü bulunuyor. Lefkoşa, Berlin duvarının yıkılmasının ardından dünyanın tek bölünmüş başkenti ünvanına sahip oldu.

İnsan hakları savunucuları, ABD ve Meksika arasındaki sınırı ise "utanç duvarı" şeklinde adlandırıyor. Metal plakalar ve dikenli tellerle oluşturulmuş, hareket algılayıcıları ve kızıl ötesi algılayıcılarla bezenmiş 3 bin kilometre uzunluğundaki sınır, on binlerce polis tarafından korunuyor. Her yıl bu sınırı aşmaya çalışan 400 kişi hayatını kaybediyor.

Afrika'da bir avuç Avrupa

Kuzey Afrika'da bulunan İspanya'ya bağlı özerk statüdeki Ceuta ve Melilla aynı zamanda AB sınırları içinde kabul ediliyor. Mültecileri AB'den uzak tutmayı amaçlayan bir sınır da burada inşa edilmiş durumda.

Ortadoğu'da da âdeta yeni bir Berlin Duvarı inşa edildi. İsrail'in Batı Şeria'ya ördüğü yarı duvar, yarı dikenli telden oluşan sınır, kimi noktalarda Filistin Özerk Bölgesi topraklarına kadar girerek çiftçilerin tarlalarını ikiye bölüyor. İsrail hükümeti duvarın saldırıların sayısını azalttığını savunurken, uluslararası topluluk burada oluşturulan sınır güvenliğine kuşkuyla yaklaşıyor.

Soğuk savaşın kanayan yarası

Kore'de Almanya gibi İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ikiye bölünmüştü. Ancak Almanya'nın aksine Kuzey Koreliler bugün hâlâ izole bir hayat sürüyor.

Hindistan, Pakistan ve Çin'e sınırı bulunan Keşmir'deki üç metre yüksekliğindeki "duvar"sa 500 kilometreden uzun. Hatta Hindistan sınırındaki bölümü dikenli tellerin yanı sıra elektrikli tellerle korunuyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Nils Naumann/ClaudiaBrandt / Çeviri: Banu Ertek

Editör: Murat Çelikkafa