Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Şili Parlamentosu Temsilciler Meclisi, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak sunulan tasarıyı oybirliğiyle kabul etti.

Tasarı, kabul edilen diğer önergelerden farklı olarak, soykırım mağdurlarına manevi tazminat ödenmesine ilişkin Birleşmiş Milletler’in almış olduğu karara uyulması yönünde çağrıda bulunmasıyla dikkat çekiyor.

Parlamento’da dün yapılan oturumda oybirliğiyle kabul edilen tasarıda, 1915-1923 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda gerçekleştirilen Ermeni Soykırımı sürecinde bir buçuk milyon Ermeninin katledildiği kaydedildi.

Tasarı, Şili hükümetine çağrıda bulunarak, soykırımı “en ağır suç” olarak tanımlayan ve manevi tazminat ödenmesini kararlaştıran Birleşmiş Milletler Ayrımcılığın Önlenmesi ve Azınlıkların Korunması Komisyonu’nun 1985 tarihli kararına uyulması ve bu yönde uluslararası kamuoyu ile Türkiye’ye çağrı yapılmasını talep ediyor.   

Ermenistan basını, Ermeni milletvekili bulunmayan Şili Parlamentosu’nda yer alan Filistinli Müslüman milletvekili Fuad Şahin’in de tasarıya “Evet” oyu verdiğini yazdı. Tasarı için 78 milletvekili kabul, bir milletvekili ret, üç milletvekili çekimser oy kullandı.

Şili Parlamentosu’nun üst kanadı olan Senato, daha önce 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin sunulan tasarıyı kabul ederek 5 Haziran 2007’de Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımıştı.