PARİS / ANF - Fransız Le Figaro gazetesi, Suudi Arabistan ve Katar’ın Suriye’deki silahlı gruplar nezdindeki dolar rekabeti yüzünden birliğin sağlanmadığını belirtirken, Şam rejimine karşı savaşan bu gruplara silahların Adana’daki “operasyon odası”ndan dağıtıldığını belirtti. Gazeteye göre buradaki lojistik ağı Müslüman Kardeşler kontrol etmek isteyince Suudiler öfkelendi.

 

Yüksek tirajlı Le Figaro gazetesi, Şam rejimine karşı savaşın arka cephesinde yaşananları yazdı.

 

SURİYE TALİBANLAŞIYOR

Gazeteye konuşan “aktif” bir muhalif olan İsam,”Suriye, aşırı İslamcıların baskısı altında Talibanlaşıyor ve hiç kimse bir şey demiyor” diyor. İsam, kendisine bağlı militanlara son birkaç haftadır ne silah ne de para akışı olmadığından yakınıyor.

 

İsam, Eylül ayından bu yana Türklerin öncülüğünde Adana’daki operasyon odasında isyancılara dağıtılan silahlar konusunda Suudiler ile Katarlılar arasında bir kavga yaşandığına dikkat çekiyor.

 

O tarihten beri her bir ülkenin “tek başına” kendi isyancısını himaye ettiğini ve “alandaki partizanlara yardım etmediğini yazan Le Figaro, Katar’ın temel olarak Müslüman Kardeşleri, Suudilerin ise selefi Müslümanları desteklediğini kaydediyor.

 

SURİYE’Yİ YENİ AFGANİSTAN MI YAPMAK İSTİYORLAR

İsam’ın adamları gibi Suriye ordusundan firar eden diğer çok sayıda askerin ise ortada kaldığı belirtiliyor. İsam, “Bunun böyle olmasına izin vererek, Türkler, Amerikalılar ve Fransızlar Suriye’yi yeni bir Afganistan’a mı dönüştürmek istiyor?” diye tepki gösteriyor.

 

Le Figaro, geçen baharda uygulamaya konulan “operasyon odası” ile Türklerin çoğunlukla kalaşnikof ile roket atar ve uçaksavarların akışını gözettiğini belirtirken, bunların Suudi, Lübnanlı veya Katarlı arabulucular üzerinden teslim edildiğine dikkat çekiyor.

 

Gazeteye göre Adana’da “Türkiye ve Katar tarafından desteklenen” Müslüman Kardeşler alanda kendilerine bağlı İslamcıları güçlendirmek için lojistik ağı kontrol etmek istiyor. Bunun da Suudileri öfkelendirdiği belirtiliyor.

 

Suriye’nin batısından gelen bir “aktivist” olan Ebu Hamza bunu doğruluyor: “Kısa bir süre önce Müslüman Kardeşler’in mali desteğini müzakere etmek için İstanbul’a gittim ama tartışmalar başarısızlıkla sonuçlandı. Onlar para verdiklerinde Müslüman Kardeşler operasyonları kontrol etmek istiyor.” Hamza, bunun üzerine yerelde selefilerle ittifak kurmaya karar verdiğini ifade ediyor.

 

İSYAN BÜYÜK BİR PAZARA DÖNÜŞTÜ

Le Figaro, “Ayaklanmaların Suriye’sinde, en talihli olanı en iyi silahları elde ediyor” derken, bunu da Körfez’in uydu üzeri yayın yapan televizyonlarında yayınlanmak üzere “düşmana en ağır darbeyi vurmak” umuduyla yaptıklarını belirtiyor.

 

“Tespih taneleri gibi tugaylara parçalanan isyan büyük bir pazara dönüştü” diyen gazete, isyancılarla kontak halinde olan yabancı bir uzmanın şu sözlerini aktarıyor: “Bir taburun şefi Katar ile çalışmayı reddettiğinde, Katarlı elçiler onun yardımcısına giderek yüklü miktarda para öneriyor. Genelde, bu para kabul ediliyor, ki bu da ne yazık ki başkaldırının dağılmasını arttırıyor.”

 

Bu sapmadan endişe duyan Batılıların aylardır birleşik bir komuta istediğini hatırlatan Le Figaro, “Ama şimdilik bu yönlü tüm girişimler başarısız oldu” dedi.

 

ÜÇ FARKLI SAVAŞÇI GRUP, BİRLEŞMELERİ İMKANSIZ

Yine her ülkenin desteklediği grupların kendi örgütlenmelerini oluşturduğu belirtilirken, Suudilerin de kenti partizanlarından yerelde kendi konseylerini oluşturmalarını istediği belirtiliyor. Bunu da Luay Mukdad ile Saad Hariri’nin Türkiye’deki temsilcisi Okab Sakr öncülüğünde yapmaları isteniyor. Okab’ın Suudilerin isyancılara para dağıtımını kolaylaştıran kişi olduğu vurgulanıyor. Sonuç itibariyle, alanda üç savaşçı yapının ortaya çıktığına işaret ediliyor.

 

Şam banliyösündeki bir muhalif olan Zaydun Zoabi, “Ülkemizin selameti için birlik acil bir ihtiyaçtır” derken, “Tugaylarımız birleşirse ancak bir ateşkesi müzakere edebiliriz. Ama imkansız. Tüm bu silahlı gruplar aynı ideolojiye sahip değil. Bazı firariler rejimi devirmek istiyor. İslamcı gönüllüler açıkça devleti çökertmek istiyor. Ve sonra, Suriye’nin içinde bile buluşamayan bu grupları nasıl birleştirebilirsiniz ” diye ekliyor.