2015 yılının sonbaharında IŞİD işgalinden kurtarılan Şengal’de demokratik özerklik ilan edildi.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanları Hisen Heci Nefso ve Riham Hiço ile çok sayıda üst düzey yetkilinin katıldığı basın toplantısında, Demokratik Özerklik Projesi ve 23 maddeden oluşan Demokratik Özerklik Yönetimi İlkeleri açıklandı.

Açıklama metni Kürtçe ve Arapça dillerinde okundu.

Açıklamada, 2014 yılında IŞİD’in Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ve 73. Ferman hatırlatılarak, Ezidilerin “bir daha soykırıma uğramaması” için demokratik özerk yaşamı amaçladıkları vurgulandı.

Ayrıca açıklamada, “Bundan sonra halkımız kendi meclisinden Şengal’in özerklik temelinde statüsünü güvence altına almayı istemektedir” denildi.

Açıklamanın sonunda “Şengal’in özgür ve demokratik yaşama kavuştuğu bir demokratik özerklik yapılanmasına tüm sorumlu güçlerin destek vermesi” çağrısı yapıldı.

Demokratik özerklik ilanında yol haritası ve 23 maddelik temel ilkeler de belirlendi.

Temel ilkeler arasında, Birleşmiş Milletler denetiminde Ezidixan özerklik komisyonunun kurulması ve bu komisyonda Irak, Irak Kürdistan Bölgesi hükümeti, PKK ve Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu temsilcilerinin yer alacağı kararlaştırıldı.

Ayrıca komisyonun gözetiminde Şengal’deki tüm kesimlerin oluşturacağı bir kurucu meclisin oluşturulması ve meclisin temel ilkelerle belirlenmiş görevleri belirlendi.