Irak'ın Şengal bölgesinin güneyinde yer alan ve kente 18 kilometre uzaklıkta bulunan Koço köyünde IŞİD'in katlettiği 400'ü aşkın Ezidi'nin cesedinin olduğu 5 toplu mezar ortaya çıktı.

Sputnik'e konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi Temsilcisi Xeyri Bozan, IŞİD'in Şengal saldırısında en çok Koço köyünde katliamlar yaptığını söyledi.

Köyde öldürülenlerin hepsinin Ezidi olduğunu söyleyen Bozan, "IŞİD 15 Ağustos 2014 tarihinde Koço köyünü bastığında 400'den fazla Ezidiyi toplu bir şekilde katletmişti.
Koço köyünün Şii milis gücü Haşdi Şabi  tarafından alınmasıyla köyde 5 toplu mezar bulundu. Bu toplu mezarlarda ne kadar cansız beden var onu bilmiyoruz. Araştırmalar devam ediyor" dedi.

IŞİD, katliamın ardından 1000 Ezidi kadın ve kız çocuğunu ise kaçırmıştı.

KÖY, IŞİD'İN ELİNDEN ALINDI

Ezidi yetkililerinden edinilen bilgilere göre Ezidi Katliamı'nın uluslararası çapta sembolü olan Koço Köyü, Haşdi Şabi tarafından düzenlenen operasyon ile IŞİD'in elinden alındı.

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından 1988 yılından beri insan hakları ve demokrasi alanında mücadele eden kişi ve kurumlara verilen Saharov Ödülü'nün bu yılki sahipleri Ezidi aktivistler Nadia Murad ve Lamia Aji Bashar oldu.

Şengal Bölgesi'ne bağlı Kayravan kasabasında yer alan Koço köyü, Haşdi Şabi tarafından Ezidilere verilirken, Ezidiler köylerine dönmeye başladı.

Irak Sağlık Ekipleri soykırımın yapıldığı Koço köyünde araştırmalar yapacak. Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi Nadia Murad da Koço köyünden.

BM, IŞİD'İN SOYKIRIM YAPTIĞINI AÇIKLAMIŞTI

IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Ezidilerin yoğun olarak yaşadığı 450 bin nüfuslu Şengal (Sincar) ilçesine ağır silahlarla saldırarak kenti ve köylerini ele geçirmişti. Peşmerge ve Kürt güçleri kenti Kasım 2015'te IŞİD'in elinden almıştı. IŞİD Şengal baskınında binlerce Ezidi'yi kaçırmıştı ve çoğunu da öldürmüştü.

IŞİD'in Şengal saldırısında çoğu Ezidi olmak üzere 400 bin kişi, Şengal dağına kaçmaya zorlanmıştı.

Binlerce Ezidi kadın ve çocuk ise IŞİD'in eline esir olarak düşmüştü ve çok sayıda Ezidi ise örgüt tarafından öldürülmüştü.

Birleşmiş Milletler ve Irak IŞİD'in Ezidilere soykırım yaptığını açıklamıştı.

IŞİD'in elinde halen 3 bin 764 Ezidi Kürt bulunuyor.

Kaçırılan Ezidiler'den şimdiye kadar 2 bin 900'u kurtarılırken, bu kişilerin 953'ü kadın, 32'si yetişkin erkek, 684'ü çocuk, 757'si de genç kız. Kurtarılanların çoğunun ailesi ve akrabaları halen IŞİD'in elinde tutuluyor.

YPG, Rakka'nın kuzeyinde şimdiye kadar düzenlediği operasyonlarla yüzlerce Ezidi'yi kurtarırken, Peşmerge güçleri de Musul bölgesinde Ezidileri kurtardı.