Almanya Federal Meclis Savunma Komsiyonu Başkanı Sosyal Demokrat Partili (SPD)  Wolfgang Hellmich, Alman hükümetine milletvekillerinin Konya'daki Alman askerlerini ziyareti konusunda yaşanan gerginlikte Türk tarafına baskıyı artırması çağrısında bulundu.

Die Welt gazetesine bir açıklama yapan Hellmich "Alman hükümeti net bir çizgi çekmeli ve 'Biz Ağustos sonuna kadar zaman veriyoruz, o zaman bir karar verilmek zorunda' demeli" ifadelerini kullandı.

Hellmich, "Almanya NATO'da prensip meselesini netleştirmek için aktif bir şekilde bastırmalı. Biz Türkiye'nin duruma göre keyfi karar vermesine bağımlı olmak istemiyoruz ve olamayız. Bize şantaj yapılmasına ise izin veremeyiz" dedi.

Komisyon başkanı Hellmich, Alman Ordusu'nun parlamenter bir ordu olduğunu ifade ederek, "Koşulsuz ziyaret hakkının müzakereye açık olmadığını" ifade etti.

Konya'ya ziyaret hakkının kendisi için bir "ittifak sorunu" olduğunu söyleyen SPD'li Hellmich, Türkiye'nin müttefik olarak konumunun sorgulanmasına neden olduğunu söyledi.

Hellmich, Türkiye'nin Avusturya ile gerginlik nedeniyle ikili NATO ortaklık programını baltaladığını ve bunun ittifakta askeri zayıflık yarattığını kaydetti.

Federal hükümet ziyaretle ilgili Türkiye'ye herhangi bir mühlet tanımanın söz konusu olmadığını belirtmiş, NATO dahil her türlü düzlemde Türkiye ile diyalog yolu arandığı belirtilmişti.

ERDOĞAN’A ELEŞTİRİ

Diğer taraftan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble Bild gazetesine yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Schäuble Erdoğan'ı "Yüzyıllardır devam eden Türk Alman ortaklığını riske atmakla" eleştirdi. Alman Bakan iki ülkenin bağlarının çok derin olduğunu belirterek "Bu çok dramatik ancak bize şantaj yapılmasına müsaade edemeyiz" dedi.

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)