Sarkis Hatspanian, İskenderun doğumlu bir Ermeni. Hrant Dink ile okul arkadaşı olan Hatspanian, 12 Eylül askeri darbesi sonrası sürgüne gitti. Fransız vatandaşı oldu. 1990’dan itibaren de Ermenistan’a yerleşti. Ancak Ermenistan’daki 2008 Mart olaylarından sonra muhalif düşünceleri nedeniyle burada tutuklandı.

9 Haziran 2011’de Vardaşen Cezaevi’nden Ermenistan’ın son politik tutuklusu olarak serbest bırakılan Fransa vatandaşı Sarkis HATSPANIAN’ın özgürlüğüne kavuştuktan sonra anavatanında oturum hakkı edinmek için ilgili mercilere yaptığı başvuru, 19 Temmuz 2011 tarihli keyfi bir kararla reddedildi.

Ermenistan’da  1 Mart 2008’de yaşanan kanlı olaylar sonrası uzun zaman devlet güvenlik güçlerince arandığı dönemde zamanın cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın imzalamış olduğu özel bir emirle hakkında SINIRDIŞI kararı bulunan Sarkis HATSPANIAN’ın en geç 5 gün içerisinde Ermenistan’ı terk etmesi gerekmekte.

Uluslararası hukuk gereği “Rüştünü ispat etme yaşından küçük çocuğu olan bir şahsın ülkeden sınırdışı edilemeyeceği” Ermenistan tarafından da imzalanmış bulunan anlaşmalarla kabul edildiği halde, böylesi bir tehlikenin var olmasından kaygı duyan ana muhalefet hareketi Ermeni Ulusal Kongresi sözcüsü konuya ilişkin açıklamada bulunarak daha önce de yapılmış olan beyanlarına sadık kalınarak, “hukuki ve politik tüm araçlara başvurarak, Ermeni halkının yurtsever evladı Sarkis HATSPANIAN’ın anavatanında yaşama hakkını sonuna dek savunacağını” bildirdi.

2008 Şubatı’nda yapılan ve hileli olduğu iddia edilen cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası oluşan halk hareketinin en aktif üyelerinden biri olan Fransa vatandaşı Sarkis HATSPANIAN’ın kendi anavatanında yaşama hakkını savunmak için bir girişim başlatıldı.

Web adresi burada: http://gercek-inatcidir.blogspot.com/

DEMOKRAT HABER