Brezilya'nın en büyük kenti ve mali merkezi olan Sao Paolo'da belediye başkanlığı seçimlerini iktidardaki İşçi Partisi'nin adayı Fernando Haddad kazandı.

 

Daha önce eğitim bakanlığı da yapan Haddad yerel seçimde rakibi Sosyal Demokrat Parti adayı Jose Serra'yı yüzde 12 farkla geride bırakarak oyların yüzde 56'sını almayı başardı.

 

Böylece Sao Paolo'nun 8 yıldır Sosyal Demokrat Parti'de olan yerel yönetimi İşçi Partisi'ne geçmiş oldu. Haddad'ın seçim kampanyasına yine İşçi Partili olan eski ve yeni başkanlar Lula de Silva ve Dilma Roussef de yoğun destek verdi.

 

Yerel seçimler 2014 yılında yapılacak başkanlık seçimlerine iki yıl kala, bir tür güç yoklaması gibi görülüyor.

 

1994 yılından bu yana Brezilya'da başkanlık, Sosyal Demokratlarla İşçi Partisi arasında gidip geliyor.

 

'DÜNYANIN EN ZENGİN, AMA EŞİTİZ KENTLERİNDEN BİRİNDE YAŞIYORUZ'

Belediye başkanlığına adaylığını açıkladığında desteği yalnızca yüzde 3 olan Haddad, eski ve yeni devlet başkanlarına destekleri için teşekkür etti.

 

Haddad Sao Paolo'daki sosyal adaletsizliklerin üzerine gitmeye öncelik vereceğini açıklarken, "Dünyanın en zengin ama en eşitsiz kentlerinden birinde yaşıyoruz" dedi.

 

11 milyon nüfusuyla Brezilya ekonomisinin kalbi olan Sao Paolo'nun, trafik sıkışıklığı, altyapı eksikliği ve suç oranının yüksekliği gibi bir çok başka önemli sorunu var.

 

İŞÇİ PARTİSİ HER YERDE AYNI BAŞARIYI SAĞLAYAMADI

İkinci turu dün yapılan Brezilya yerel seçimlerinde İşçi Partisi her yerde aynı başarıyı yakalayamadı. Salvador ve Fortaleza gibi kuzey doğunun en büyük iki kentinde büyük farklarla yenilgiye uğradı.

 

Rio de Janeiro'da ise, Demokratik Hareket Partisi adayı Eduardo Paes, 7 Ekim'deki birinci turda seçimi kazanarak belediye başkanı seçildi. (bbc)