Güney Kore'de teknoloji devi Samsung'un Başkan Yardımcısı ve veliahtı Lee Jae-yong, Devlet Başkanı Park'ın yetkilerinin elinden alınmasına yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz skandalına yönelik soruşturma kapsamında tutuklandı.

Ülkenin en büyük şirketi Samsung, şu anda soruşturma kapsamında gözaltında olan Park'ın yakın dostu Choi Soon-sil'in kurduğu iki vakfa milyonlarca dolarlık bağış yapmakla suçlanıyor.

Savcılar Lee'yi ilk kez ocakta sorgulamış ardından da tutuklanmasını istemişti. Ancak Seul Mahkemesi talebi reddetmişti. Bu hafta 2. kez sorgulanan 48 yaşındaki Lee'nin bu kez tutuklanmasına karar verildi.

TEK KİŞİLİK HÜCEREDE KALDI

Mahkeme, 'yeni delilerin elde edildiğini ve Lee'nin kaçması olasılığı' değerlendirilerek tutuklanma kararı verildiğini belirtti. Lee'nin gece boyunca Seul'deki gözaltı merkezinde tek kişilik bir hücrede kaldı. Hücrede bir televizyon ve çalışma masasının da bulunduğu belirtildi. Samsung Group ise yaptığı açıklamada, davanın ilerleyen aşamalarında gerçeklerin ortaya çıkması için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını belirtti.

Savcılık şimdi soruşturmayı derinleştirecek ve 10 gün içinde resmi olarak suçlamaları Lee'ye yöneltecek. Ancak savcılar isterse bu süreyi uzatabilir. Mahkemenin ise suçlamaların yöneltilmesinden sonra 3 ay içinde kararını açıklaması gerekiyor. Savcılık son açıklamasında Lee'ye rüşvetin yanı sıra başka suçlamaların da getirileceğini belirtti.

Savcılar Lee'nin Choi'nin vakıflarına 43 milyar won (yaklaşık 38 milyon dolar) bağış verdiğini ve bu bağışı kendisinin Samsung'un başına geçmesine yardım edecek 2015'teki şirket birleşmelerinde hükümetten destek almak için yaptığını savunuyor.

Aralık 2016'da Samsung, Choi'nin vakıflarına 20 milyar won bağış yaptığını kabul etmiş ancak karşılığında hükümetten desteği alındığını kabul etmemişti Lee ayrıca Samsung'un, Choi'nin binici olan kızına bir at ve para yardımı yaptığını da kabul etmiş ve bu karardan dolayı pişman olduğunu belirtmişti.

Ülkeyi sarsan siyasi skandal Devlet Başkanı Park'ın arkadaşı Choi'nin yetkisi olmamasına rağmen kritik konulardaki gizli bilgilere ulaştığının ve Park üzerindkie etkisini kullandığının orataya çıkmasıyla başlamıştı. Ülkedeki devasa protesto eylemlerinin ardından parlamento Park'ın devlet başkanlığı yetkilerini elinden almıştı. Anayasa Mahkemesi Park'ı suçlu bulursa, 65 yaşındaki Devlet Başkanı, ülke tarihinde görevden alınan ilk seçilmiş lider olacak ve Güney Korelileri yeni liderlerini seçmek için sandık başına gidecek.