Suriye’nin başkenti Şam’da Rusya’nın Suriye Büyükelçiliği ile iktidardaki Baas Partisi Merkez Binası yakınlarında bombalı bir saldırı gerçekleştirildi. Muhalifler patlayıcı yerleştirilmiş bir araçla gerçekleştirilen saldırıda ölü sayısını en az 31, devlet haber ajansı Sana en az 16 kişi olarak veriyor.

Olayı ‘terörist bir saldırı’ olarak duyuran Suriye Devlet Televizyonu, patlamanın bir okul yakınında gerçekleşmesi sebebiyle aralarında çok sayıda çocuğun bulunduğu 208 kişinin yaralandığını, bölgede iki binanın büyük zarar gördüğünü ve 17 aracın içindekilerle beraber yandığını bildirdi.

Suriye resmi haber ajansı SANA muhabiri; civarda bulunan Hayat Hastanesi, Abdullah Bin Zübeyr Okulu ve el-İman Camisi’nin de ciddi hasarlar aldığını, bomba imha ekiplerinin patlama yerinde patlayıcı maddelerle dolu su kazanlarıyla yüklü bir aracı etkisiz hale getirdiklerini belirtirken, güvenlik birimlerinin araçta bulunan bir intihar eylemcisini de tutukladığını iddia etti.

Patlamanın hemen ardından haber geçen İngiliz resmi haber ajansı BBC, “Büyük patlama, Rusya'nın ve Arap Birliği'nin Suriye'de Beşar Esad yönetimi ile muhalefet arasında doğrudan görüşmeler yapılması gerektiği ve bu yönde girişimde bulunma işareti verdiği sırada meydana geldi” ifadelerini kullanarak, henüz hiçbir bilgiye ulaşmadan katliamdan Suriye yönetimini sorumlu tutmayı tercih eden manipülatif bir haber yayınladı.

Katliam Suriye içinden ve dışından yapılan açıklamalarla kınandı.

Bu saldırının ardından ise Genelkurmay Başkanlığı binasına iki havan topu atıldığı ancak binanın boş olması sebebiyle olayda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

Mısır’da çözüm önerilerinin tartışıldığı iki günlük bir zirve yapan muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu Beşar Esad’ın taraf olduğu hiçbir müzakereyi kabul etmeyeceklerini açıkladı. (Kaynaklar: Euronews, BBC, SANA, Ajanslar)