Sputnik'in sorularını yanıtlayan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyonlarda sivilleri hedef aldığını öne sürdü. Müslim, TSK'nın Suriye'de Halep'in kuzeyindeki Maarrat Umm Hawsh bölgesine yönelik hava harekatında, PYD'nin silahlı unsuru olan Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) ait 18 hedefin vurulduğu ve 200'den fazla YPG'linin öldürüldüğü yönündeki açıklamasının doğru olmadığını belirtirken, bölgedeki yerel güçlerden 11 kişinin hayatını kaybettiği yönünde bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Müslim, dün yapılan açıklamaların aksine, ölen YPG'li olmadığını söylerken, Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaşan yerel unsurları ve halkı vurduğunu iddia etti. Müslim şöyle devam etti:

"Türk uçakları DAİŞ'i desteklemek niyetiyle yerli halkı ve yerli örgütleri vurdu. Türkiye her zaman Rojava'ya saldırıyor. Bu son dönemlerde saldırıyor ama öyle 200 savaşçıyı öldürdük açıklamaları doğru değil, Türkiye sivilere saldırıyor ve öldürüyor. Gerçek olan budur."

‘TÜRKİYE'YE SALDIRMADIK'

Müslim, YPG'nin Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'den Türkiye'nin Hatay kentine havan mermisi attığı şeklindeki haberleri de yalanladı:

“YPG hiçbir zaman Türkiye'ye yönelik bir saldırıda bulunmamıştır. Ya da başka güçler top vermisi atmıştır, Türkiye üzerimize atmak istiyor. Çünkü daha önce de böyle şeyler oldu, Türkiye saldırılar olduğu zaman direk olarak YPG'yi itham ediyordu. Aynı oyun halen devam ediyor. Ama bize bağlı Kürt güçleri (YPG) tarafından Türkiye'ye bir mermi bile atılmamıştır. YPG ve PYD'nin hiçbir zaman Türkiye'de gözü olmamıştır. Erdoğan ve diğer Türk yetkililer YPG'yi lekelemek için bunları söylüyorlar. Biz hiçbir zaman Türkiye halklarına düşmanlık beslemedik. Türkiye bizi evimizde rahat bıraksın, kimse ondan birşey istemiyor.”

'SURİYE'DEN SİLAH ALMADIK'

Ayrıca Müslim, Suriye yönetiminin kendilerine silah vermediğini ve yönetimle hiçbir görüşmeleri olmadığını savundu:

“Şimdi bizim silahlı güçlerimiz rejime karşı savaşıyor ve bunu herkes görüyor. Esad'in söylediği kesinlikle doğru değildir, biz ne silah alıyoruz ne de görüşmelerimiz var. Bana göre bazılarına mesaj vermek istiyor bunu da onun için söylüyor. Bizim bilgimiz dahilinde Esad silahlı güçlerimize kesinlikle silah vermemiştir ve görüşmelerimiz de olmuyor.”

MUSUL OPERASYONU

Son olarak Musul operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Müslim, operasyonda YPG'ye bağlı herhangi bir silahlı güç bulunmadığını savunurken, davet edilmeleri durumunda katılabilecekleri sinyalini verdi.

PYD Eş Başkanı şöyle devam etti:

"Musul'da YPG güçlerine bağlı herhangi silahlı güç yok. Kimse davet de etmedi. Ama DAIŞ denilen Kürt düşmanı nerede olursa olsun YPG onlarla savaşmaya hazırdır. Eğer Musul'da YPG'nin DAİŞ'e savaşması istenirse katılabiliriz."

Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma ısrarına ilişkin de sert ifadeler kullanan Müslim, Ankara'yı, IŞİD'e destek vermekle suçladı. ‘Türkiye şu an IŞİD'in sakalını kesip başka yerlere insanların üzerine salıyor ve yerini değiştiriyor' diyen Salih Müslim, Başika kampındaki güçlerin hiçbir zaman IŞİD'e karşı olmadığını da iddia etti.

Söyleşinin geniş hali için tıklayın...