Çarşamba günü yapılacak seçimler öncesi saldırıların arttığı Irak'ta, cuma günü Bağdat'ın doğusunda bir seçim mitingine düzenlenen intihar saldırısını Irak Şam İslam Devleti üstlendi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) internette yayınladığı açıklamada saldırının nedeninin, Şiiler ve İran'ı kastederek "Safevi milislerin Sünnilere yönelik öldürme, işkence ve tehcirine cevap" olduğunu belirtti.

IŞİD açıklamasında, iki üyesinin üzerlerindeki patlayıcıları kalabalık içinde patlatması sonucu 31 kişinin öldüğünü, yaklaşık 100 kişinin yaralandığını bildirdi.

Patlamaların hedefindeki Asaib Ehli Hak'ın sözcüsü Abdulvehhab Tai Al Jazeera’ye patlamada en az 28 kişinin öldüğünü söylemişti.

Cuma günü, Şii Asaib Ehli Hak grubunun 30 Nisan’daki seçimler öncesinde düzenlediği miting sırasında üç ayrı patlama meydana gelmişti.

Asaib Ehli Hak grubu üyeleri, ABD Irak’tan çekilmeden önce Amerikan askerlerine saldırılar düzenlemişti. İran tarafından desteklenen Asaib Ehli Hak’ın bazı üyeleri de Hazreti Zeynep’in türbesini korumak üzere Suriye’nin başkenti Şam’da bulunuyor.

Grubun lideri Kays Kazali ABD tarafından yıllarca gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı. Kazali patlamadan önce mitingde yaptığı konuşmada, Anbar’da Maliki hükümetine karşı Irak Şam İslam Devleti ile olan mücadelesinden bahsediyordu.

Parlamento seçimlerinde 9 binden fazla aday parlamentodaki 328 sandalye için yarışacak.

Son anketlere göre üçüncü dönem başbakanlık için yarışacak Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin başında olduğu Hukuk Devleti Koalisyonu seçimin favorisi.

Iraklı Sünnilere göre, uzun süredir görevde olan Şii Başbakan Nuri Maliki’nin uygulamaları şiddeti körükleyen faktörlerin başında geliyor.

Sünni azınlık, Maliki hükümetini kendilerini siyasetten dışlamakla suçluyor.

Irak ordusu Aralık 2013'ten bu yana Anbar eyaletinde Sünni aşiretler ve IŞİD'e bağlı silahlı gruplarla savaşıyor. Maliki, Anbar'da teröre karşı mücadele ettiklerini söylüyor. Sünni aşiretler ise Irak Başbakanı'nı 'taleplerine duyarsız kalmak ve kendilerine karşı şiddete başvurmakla' suçluyor.

Kaynak: Al Jazeera