Rusya’da anamuhalefet lideri Alexei Navalni’nin ikinci kez tutuklanmasının ardından düzenlenen protesto gösterilerine müdahale eden polis, en az 132 kişiyi gözaltına aldı.

Rusya’da,  Mart’taki başkanlık seçimleri öncesi ‘hükümetin yolsuzluk yaptığı’ iddiasıyla düzenlenen protestolar artış göstermiş, bunun üzerine hükümet ‘halkı isyana teşvik ettiği’ gerekçesiyle anamuhalefet lideri Alexei Navalni’yi tutuklayarak başkanlık yarışından men etmişti.

Gelişim Partisi Genel Başkanı Navalni’nin Nisan’da aldığı bir aylık hapis cezasının ardından ikinci kez tutuklanarak “toplantı kurallarını ihlal” iddiası ile 20 gün hapis cezasına çarptırılması sonucu, Rusya’da gerginlik yeniden tekrar tırmandı.

Reuters’ın haberine göre, bugün birçok kentte eş zamanlı protesto eylemleri düzenlendi.

Protestocular 18 yıldır devlet başkanı olan Vladimir Putin’i ‘istifa’ya çağırdı.

Moskova’daki Puşkin Meydanı’nda toplanarak “Rusya özgür olacak” ve “Putin’siz Rusya” sloganı atan yaklaşık iki bin kişi, daha sonra Kremlin ve parlamentoya doğru yürüdü.

Puşkin Meydanı’ndaki gösterilerdeki gözaltı sayısı belirtilmezken, bağımsız bir izleme örgütü olan OVD, “ülke çapındaki 25 şehirde polisin protesto gösterilerine müdahale ederek, en az 132 kişiyi gözaltına aldığını” kaydetti.

(Kaynak: Karınca)