Rusya'da "eşcinsellik propogandası"nı yasaklayan yasa tasarısı 4 Şubat'ta mecliste bir açık oturumda ele alınacak.

Kremlin ve Ortodoks Kilisesi tarafından desteklenen yasa tasarısına göre, ülkede eşcinselliğe yönelik bilgiler propaganda sayılacak ve LGBT hakları için etkinlikler yapılması yasaklanacak.

Tasarı, "eşcinsellik propogandası" yapanlara 16 bin dolar para cezası kesilmesini öngörüyor.

Tasarı, Kaliningrad bölgesinde ise kabul edildi, valinin imzalamasının ardından uygulanmaya başlanacak.

20 AKTİVİST GÖZALTINA ALINDI

Rusyalı LGBT'ler, cuma günü tasarının görüşüldüğü alt parlamento önünde öpüşerek protesto etti. Ancak Ortodoks Kilisesi üyeleri ve eşcinsellik karşıtları protestoculara yumurtalar ve yeşil boyayla saldırdı, bazıları dualar okudu.

Gösterilerde 20 LGBT aktivisti gözaltına alındı.

ÜÇTE İKİSİ EŞCİNSELLİĞİ KABUL ETMİYOR

Rusya'da eşcinsellik 1993'te yasallaştı ancak LGBT'lere yönelik saldırılar ve homofobi hala yaygın olarak yaşanıyor.

The Moscow Times'ın haberine göre, Rusyalı yasa yapıcılar ülkedeki doğum oranının düşmesi nedeniyle geyleri suçluyor ve kamu sektöründe çalışmalarının yasaklanması ve zorla tedavi edilmeleri gerektiğini söylüyor.

Levada Centre adlı bağımsız araştırma şirketinin geçtiğimiz sene yaptığı ankete göre, Rusya halkının üçte ikisi eşcinselliğin ahlaki olarak kabul edilemeyeceğini ve cezalandırılması gerektiğini düşünüyor. Yarısı LGBT yürüyüşlerine ve eşcinsel evliliklere karşı çıkarken, ankete katılanların yarısı eşcinselliğin bir hastalık ya da psikolojik bir travma olduğuna inanıyor.

Yasa, 4 Şubat'taki açık oturumda parlamentoda görüşülecek.

HAK ÖRGÜTLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Uluslararası LGBT hakları kuruluşu All Out, "Bu yasa tasarısı, son aylarda Rusya vatandaşlarının sivil haklarına yönelik en açık saldırılardan biri. Baskılar, düşünce ve ifade özgürlüğü de dahil tüm sivil özgürlükleri hedef alıyor. Rusya'da her türlü kişisel özgürlük ağır saldırı altındadır. Eğer bu yasa parlamentodan geçerse, kendisi olmaktan başka hiçbir suç işlememiş LGBT bireylere yönelik saldırılarda artış olacağı aşikar" dedi.

Uluslararası Af Örgütü, "Bu yasa ifade özgürlüğüne saldırıdır. Yasa, çocuklar da dahil tüm LGBT'leri ötekileştirecek ve sağlıkları için hayati önem taşıyan bilgilere erişememelerini sağlayacaktır" dedi. (bianet)