Rusya ve ABD, Suriye'deki çatışmaları durdurmak için siyasi bir çözüm bulmak amacıyla uluslararası konferans düzenlenmesinde anlaştı.

Konferans, geçen Haziran ayında Cenevre'de düzenlenen 'Suriye Eylem Grubu' toplantısının devamı niteliğinde olacak. Kerry, amaçlarının "iki tarafı da masaya getirmek" olduğunu söyledi.

Suriye'de silahlı isyancılar ve muhaliflerle Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçler arasındaki çatışmalar iki yılı aşkın süredir devam ederken, Washington muhalifleri, Moskova ise Esad yönetimini destekliyor.

EYLEM GRUBU BİLDİRİSİ ESAS ALINACAK

Kerry, uzun görüşmeler yaptığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Suriye konusunda bazı belirgin ortak çıkarları olduğu" mesajını vererek, "köktencilerin sorun yaratmasını engellemeyi" ve "bölge istikrarını" örnek olarak göstermişti.

Daha sonra yapılan Kerry-Lavrov görüşmesinin ardından, Mayıs ayı içinde Suriye'deki çatışmalar konusunda uluslararası bir konferans düzenleneceği açıklandı.

Konferansta, Birleşmiş Milletler'in desteğiyle 30 Haziran 2012'de Cenevre'de yapılan 'Suriye Eylem Grubu' toplantısının sonuç bildirisinin esas alınacağı belirtiliyor.

Sonuç bildirisinde taraflara, bir an önce şiddeti durdurmaları ve içinde Esad yönetiminden ve muhalefetten üyelerin bulunacağı bir geçiş hükümeti kurmaları çağrısı yapılıyordu.

Kerry, "Cenevre bildirisinin, Suriye'de akan kanı durdurmak için önemli bir çıkış yolu olduğuna inanıyoruz" dedi.

ABD'li bakan, müzakereyle varılacak bir çözümün Suriye'nin bölünmesini engelleyebileceğini ve isyancıları silahlandırma yönünde verecekleri olası bir kararı etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Lavrov ise barış görüşmelerinde Esad'ın koltuğunu bırakmasının bir ön şart olmasına karşı tavırlarını tekrarlarken, onun iktidarını sürdürmesi için ısrarlı olmadıklarını dile getirdi: "Biz bir kişinin akıbeti konusunda kaygılı değiliz. Suriye halkının akıbeti konusunda kaygılıyız."

BRAHİMİ, ABD-RUSYA ANLAŞMASINDAN UMUTLU

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye elçisi Lahdar Brahimi, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın, Suriye'deki krizi sona erdirme kararlılığını memnunlukla karşıladığını açıkladı.

Brahimi, 'uzun zamandır Suriye konusunda gelen en umut verici haber' diye nitelediği bu gelişmenin sadece bir 'ilk adım' olduğu uyarısında da bulundu.

Moskova'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelere katılmaları için hem Şam yönetimini hem de muhalefeti teşvik edeceklerini açıkladı.

Lahdar Brahimi, BBC'ye yaptığı açıklamada, Moskova'da varılan anlaşmanın tüm taraflar için önemli bir adım olduğunu vurguladı ve artık 'Suriye halkının ve ülkenin nasıl kurtarılacağını düşünmenin zamanı' olduğunu söyledi. (BBC)