Federasyon Konseyi’nin Başkanı Valentina Matviyenko, Türkiye’den özür dışında Suriye ve Irak politikalarını değiştirmelerini gerektiğini söyledi.

Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin Başkanı Valentina Matviyenko, Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderdiği mektubun Ankara-Moskova ilişkilerinin düzelmesi için temel oluşturabileceğini belirtti.

Özür için Türkye'nin geciktiğini ama gecikmiş olsa da geç olmasının hiç olmamasından daha iyi olduğunu ifade eden Matviyenko, "Yapılanların farkına varıldığı için bu mektubu sadece olumlu karşılayabiliriz" dedi.

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov da "Bu özre ilişkilerin normalleşmesi için atılan ilk adım olarak bakmak mümkün. Ancak Türk domatesinin Rusya'ya, Rus turistlerin de Türk sahillerine dönmesi için bu yeterli değil" dedi.

İlişkilerin tamamen Türkiye'nin atacağı sonraki adımlara bağlı olduğunu da belirten Ozerov , "Eğer Türkiye sonuna kadar gitmekte kararlıysa, Rusya'nın beklediği adımları atmak zorunda" diye ekledi.

Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev ise Türkiye'nin Rusya'dan özür dilemesinin yeterli olmadığını, Suriye ve Irak politikalarını da değiştirmesini beklediklerini söyledi.

Erdoğan'ın Rusya'nın bu kadar kararlı olacağını tahmin etmediğini ifade eden Kosaçev, "Türkiye'deki plajlarda Rus olmaması ve Rusya'daki inşaatlarda Türklerin olmaması her türlü askeri ve politik tehditten çok daha etkili oldu" dedi.

Sputnik News’ta yer alan habere göre, Kosaçev şunları söyledi:

"Rusya ve Türkiye arasındaki ayrılıkların, hepimizi şoke eden trajediden (Türkiye savaş uçaklarının Rusya savaş uçağını düşürmesi) çok daha derin ve sistematik olduğunu anlamak gerek.

“Bu ayrılıklar Suriye ve Irak da dahil bir çok noktadaki krizin nedenleri, gidişatı ve olası sonuçlarıyla ilgili.

"Türkiye'den, yalnızca Rusya'yla olan ilişkilerinin kötüleşmesine değil aynı zamanda terörist yapılarla doğrudan işbirliği yaparak belirttiğim ülkelerdeki durumun kötüye gitmesine neden olan yaklaşımlarını yeniden değerlendirmesini bekleyeceğiz.

"Bu nedenle mektupta dile getirilen tüm özür kelimelerinin yanı sıra Türk yetkililerin yaklaşımlarının değiştirdiğini kanıtlayan icraatlara gereksinimimiz var.

Kosaçev Facebook hesabından yaptığı açıklamada da şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye lideri Erdoğan'ın mektubu Rusya'nın ısrarcı olduğu iki kilit tezi barındırıyor. Bunlardan birincisi, özür. İkincisi ise ölen Rus pilot Oleg Peşkov'un ailesinin acılarının ve zararının hafifletilmesi için gerekli tüm girişimlerde bulunmaya hazır olunması.

“Bana göre özür dilenmesinde en etkili olan Türkiye'nin aldığı ekonomik darbe oldu. Erdoğan belli ki Rusya'dan böyle bir kararlılık ve eylemlerinin bu boyutta sonuçları olmasını beklemiyordu.

“Türkiye'deki plajlarda Rus olmaması ve Rusya'daki inşaatlarda Türklerin olmaması her türlü askeri ve politik tehditten çok daha etkili oldu."

(Kaynak: Sputnik)