Rusya, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Şengal ve Rojova’ya düzenlediği hava harekatına ilişkin açıklama yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ından yapılan açıklamada Türkiye’nin saldırılarına tepki gösterildi.

Sputnik'in haberine göre açıklamada, TSK’nın Irak’ın Şengel ve Rojava’nın Karakoçak bölgesini hedef alan bombardımanı için “Bu saldırılar kabul edilemez” ifadesi kullanıldı.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Gatilov da "Türkiye'nin eylemleri konusunda bizi bilgilendirip bilgilendirmediğini bilmiyorum. Fakat bunun gibi onaysız düzenlenen her askeri operasyon bölgedeki genel duruma ve müzakere sürecine olumsuz etki ediyor" demişti.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy da, Rusya'nın Suriye hava sahasının tamamını kontrol ettiğini belirtti. Rudskoy, "Suriye'deki askeri faaliyetlerin yönetilmesi amacıyla çok kademeli idare sistemi kuruldu. Bu, Rusya'nın Hmeymim üssünden Suriye hava sahasının tamamını kontrol etmesine imkan sunuyor" dedi.

ERDOĞAN: HABER VERİLDİ

Erdoğan, dün Reuters'a yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "ABD ya da koalisyon onay vermediğini" açıkladığı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Şengal operasyonu için ABD, Rusya ve Kuzey Irak'ın bilgilendirildiğini söylemiş ve "Operasyonda 5-6 peşmergenin öldüğü bilgisi geldi; bu bizim için arzu edilmeyen bir konuydu; bildirime rağmen bunun olması bizi üzdü" ifadelerini kullanmıştı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, TSK'nın Kuzey Irak ve Suriye’nin kuzeyine yapılan hava harekâtlarına tepki göstermiş ve "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyi ve Kuzey Irak'ta ne ABD'yle ne de IŞİD karşıtı koalisyonla uygun bir koordinasyon oluşturmadan saldırılar düzenlemesinden çok endişeliyiz. Endişemizi Türk hükümetine ilettik" demişti.

IRAK: TÜRKİYE’Yİ UYARIYORUZ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Şengal saldırısının hiçbir gerekçesi olmadığını ifade etti.

İbadi, TSK'nın saldırısını Bakanlar Kurulu olarak kınadıklarını ifade ederek, "Türkiye, Irak'ın içerisindeki Sincar bölgesini bombaladı. Burada Iraklı 5 Peşmerge hayatını kaybetti ve 7 Peşmerge de yaralandı. Türkiye’yi aynı saldırıyı yapmasın diye uyarıyoruz. Irak'ın derinliğini hedef alan bu saldırının hiçbir gerekçesi yoktur" dedi.

İRAN’DAN TEPKİ

Saldırıya tepki gösteren İran Dışişleri Bakanlığı, operasyonun “Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlali anlamına geldiğini” değerlendirmesinde bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin imzasıyla yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkelerin egemenlik haklarının her hangi bir gerekçeyle ihlal edilmesi, uluslararası hukuk ve kurallara aykırı olup, bölgede istikrarsızlığın güçlenmesi ve sürmesine ortam oluşturacaktır. İran, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlali anlamına gelen bu hareket konusunda Irak hükümetinin duruşunu destekliyor."