Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov'un Türkiye'ye girişine izin verilmemesiyle ilgili "Bu eylemler Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını gösteriyor. Zira ne istiyorlarsa onu yapıyorlar. Bu gibi eylemleri yasadışı olarak görüyoruz" ifadesini kullandı.

Mariya Zaharova haftalık basın toplantısında konuştu.

Türkiye'nin Suriye'deki savaşta oynadığı role de değinen Zaharova, "Türkiye'nin, Suriye sınırındaki (diplomatik bir tanım kullanmam gerekirse) garip eylemleri yangını körüklüyor" dedi.

‘İNSANLARIN BU BELGELERİ BİR GÜN GÖRECEĞİNE İNANIYORUZ’

Türkiye'nin terörist gruplara verdiği desteğin amacının Suriye'deki siyasal süreci parçalamak olduğunu savunan Zaharova, şunları anlattı: "Şubat’tan beri, Türkiye'nin IŞİD militanlarına verdiği desteği kanıtlayan bir dizi belge sunduk. Ancak bu belgeler uluslararası basın tarafından yayımlanmıyor. Uluslararası gazeteciler bu belgeleri görmezden geliyor gibi duruyor. Ancak insanların bu belgeleri bir gün göreceğine inanıyoruz."

‘BU, TERÖRİSTLERLE DAYANIŞMA MESAJINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL’

Zaharova ayrıca, Cenevre'deki ana muhalif gruplardan biri olan Riyad destekli Yüksek Müzakere Komitesi'nin (HNC) görüşmelerden çekilmesi için, "Bu, teröristlerle dayanışma mesajından başka bir şey değil" ifadesini kullandı.

EL NUSRA SURİYE'DE BİRLEŞİK BİR TERÖRİST CEPHESİ KURMAYA ÇALIŞIYOR’

El Nusra'nın Suriye'de yeni grupları kendi tarafına çekerek 'birleşik bir terörist cephesi' kurmaya çalıştığı iddiasında bulunan Zaharova, "Cihatçılar terörist değillermiş gibi davranıyor ama terörizm prensiplerini izlemeye devam ediyorlar" dedi.

Times gazetesinin, Türk sınır muhafızlarının Suriye'den kaçan bir dizi göçmeni öldürdüğü ya da yaraladığına dair haberini de gündeme getiren Zaharova, "Bu haberler, Türkiye ve AB'nin göçmen anlaşmasına dair şüphe uyandırıyor" deyip ekledi: "Anlaşılan, Türk hükümetinin göçmen akışını yönetmek için kendine özel bir yöntemi var: 'Ortada insan yoksa, problem de yoktur.' Türkiye'nin göçmenlere yönelik yöntemleri belki yeni değil ama bunlar barbarca yöntemler. Sanırım birilerinin onlara insan haklarını hatırlatması gerekiyor."

‘BU EYLEMLERİ YASADIŞI GÖRÜYORUZ'

Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov'un Türkiye'ye girişine izin verilmemesine de değinen Zaharova, "Bu eylemler Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını gösteriyor. Zira ne istiyorlarsa onu yapıyorlar. Bu gibi eylemleri yasadışı olarak görüyoruz" vurgusu yaptı.

'TÜRKİYE'DE GAZETECİLER BASKI GÖRÜYOR'

"Bu eylemler, Ankara'nın basın özgürlüğüne karşı baskı politikası uyguladığını kanıtlıyor. Türkiye'de gazeteciler baskı görüyor" ifadelerini de kullanan Zaharova, "Türkiye'de bu olanlar yalnızca Rusya'nın sorunu değil. AB Türkiye'de gazetecilerin gördüğü baskıyı neden görmezden geliyor?" diye sordu.

'BU ADIM KARŞISINDA BENZER ÖNLEMLER ALACAĞIZ'

​Diğer taraftan Çek Cumhuriyeti'nde Rus gazetecilerin akreditasyonlarının uzatılmaması yönündeki karara da değinen Zaharova, "Bu adımı karşısında benzer önlemler alacağız. Yabancı hükümetlere gazetecilerimizi cezalandıramayacaklarını göstermeliyiz" dedi.

(Kaynak: Sputnik)