Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne PYD’nin katılmasının öngörülmediğini söyledi. Rus basınına konuşan Lavrentyev “Demokratik Birlik Partisi’nden (PYD) Kürtlerin katılımı şimdilik öngörülmüyor” ifadelerini kullandı.

Sputnik’in aktardığına göre Lavrentyev, kongre için hazırlanan ön listesinde çok sayıda Kürt katılımcının bulunduğunu olduğunu belirterek, “Kürtlerin maksimum düzeyde temsil edilmesi, bir yandan da Türkiye tarafından itirazların olmaması için çaba gösterdik” dedi. Lavrentyev, Türkiye ve İran’ın onay vermemesi halinde bazı Kürt heyetlerin listeden çıkarılıp çıkarılamayacağı yönündeki soruya da “Bu konuyu aramızda kararlaştıracağımızı düşünüyorum” yanıtını verdi.

LAVROV: ASTANA’DA KATILIMCILAR KONUSUNDA ANLAŞACAĞIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ile görüşmesi sonrasında, Rusya, Türkiye ve İran’ın bugün Kongre’nin katılımcıları konusunda anlaşacaklarını söylemişti. Lavrov “Yarın Astana’da Kongre’de hangi kuruluşların, kimlerin olacağı konusunu ele alacağız. Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin Soçi’de yayınladığı ortak bildiride katılımcılar konusunda üç ülkenin anlaşacağı belirtilmişti. Açıklamada Cenevre sürecinde yer alan tüm tarafları Kongre’ye davet edeceğimiz konusunda uzlaşmıştık” ifadelerini kullanmıştı. 

Kaynak: Sputnik