Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen bağımsızlık referandumuyla ilgili,  “Moskova, Kürtlerin ulusal bir devlete sahip olma arzusuna saygı duyuyor. Sorunların kabul edilebilir bir formül bulmaya yönelik yapıcı ve saygılı diyalog yoluyla çözülebileceği ve çözülmesi gerektiğinden yanayız” açıklamasında bulundu.

Rudaw'da yer alan habere göre, Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde 25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun yankıları sürerken, referanduma yönelik bir açıklama da Rusya’dan geldi.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi'nde yapılan referandumun ilk sonuçlarına göre, yüzde 90'dan fazla ‘Evet’ oyu çıktığı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ortadoğu’da devam eden krizli  durumun daha da karmaşık hale gelmesi ve istikrarsızlaşmasına yönelik tüm risklerin önlenmesini önemli.

Moskova, Kürtlerin ulusal bir devlete sahip olma arzusuna saygı duyuyor. Ancak bu konunun tek taraflı bağımsızlık ilanıyla değil, Irak yönetimi ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki tüm tartışmalı konuların, ortak şekilde kabul edilebilir bir formül bulmaya yönelik yapıcı ve saygılı diyalog yoluyla çözülebileceği ve çözülmesi gerektiğinden yanayız.”

Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunda, resmi olmayan sonuçlara göre %90’ın üzerinde “Evet” oyu çıktı.

LAVROV, "KÜRT HALKININ TALEBİ OLARAK BAKIYORUZ" DEMİŞTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Temmuz ayında Rûdaw’a verdiği özel röportajda, “Referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz” demişti.

Sergey Lavrov, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Biz referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz. Anladığımz kadarıyla Kürt otonom bölgesi sakinlerinin büyük bir bölümü referandumun yapılmasını destekliyor.

Bu meselede son karar verildikten sonra, siyasi, jeopolitik, demografik ve ekonomik sonuçlarına ilişkin her şey düşünülecek. Kürt sorunu şimdi yeni Irak sınırlarından çıktığına göre, bazı komşu ülkelerinizin bütün mesele ve sorunlarını etkileyecektir.

Bu açıdan söz konusu sorun, yani Kürt sorunu, bölgedeki mevcut sorunların çözümünde büyük bir rol ve büyük bir yere sahip. Kürt halkının, talebini, barışçıl çerçevede göstermesini ve referandum sonuçlarının gerçekleştirilmesinin de barış içinde olacağını ümit ediyoruz. Daha önce de dile getirdiğim gibi, Irak'ın komşularının düşünceleri gözönünde bulundurulmalı. Anladığım kadarıyla Kürt otonom bölgesi başkanlığı komşu ülkelerle irtibat içinde. Irak devletinin bütün komşularının başkentleriyle.

Karşılıklı saygının göz önünde bulundurulduğu bir süreçte, Erbil ve Bağdat'ı desteklemeye hazırız. Tarihin de gösterdiği gibi, seçim bir günde bütün sorunların çözümü anlamına gelmez. Tekrar ediyorum. Bu süreç çok önemli, Kürt sorunu bütün bölge açısından önemli olduğu için yavaşça ve ciddi bir şekilde yaklaşılmalı.”