“Şam’da patlayan bomba Kremlin’de yankılandı” başlığı atan Kommersant her iki liderin görüşme halindeyken Şam’daki patlamanın meydana geldiğini ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bunu görüşmelerin bitmesini beklemeden Putin’e ilettiğini yazdı.

 

Başbakan Erdoğan yurda dönüşünün ardından yaptığı basın toplantısında Rusya'ya Esad'sız bir yönetim modeli önerdiklerini, Rusya'nın bu konu üzerinde düşüneceğini söylemişti.

 

Moskova'dan ise Başbakan’ı yalanlayan ve Beşar Esad'a arka çıkan yeni bir açıklama geldi.

 

Putin'in dışişleri danışmanı Yuri Uşakov, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin'in Erdoğan'la dün yaptığı görüşmede Esad'ın ülkesinden ayrılması konusunda konuşmadığını açıkladı. Uşakov, bu konunun yine dün Putin ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki telefon görüşmesinde de gündeme gelmediğini belirtti.

 

Gazetecilerin Esad'ın Rusya'ya gelme olasılığının olup olmadığı yönündeki sorusuna da Uşakov, "böyle bir plandan haberim yok" şeklinde cevap verdi.

 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Erdoğan Rusya dönüşü yaptığı basın açıklamasında, ''Cenevre'de zaten Dışişleri Bakanımız orada Esad'ın olmadığı bir geçiş hükümetinden bahsetti ve genel hava da zaten orada Esad'sız bir geçiş hükümeti... Bu geçiş hükümeti denilen aslında bir seçim hükümeti" demişti.

 

''Ama eğer siz kalkar da hükümeti kurar, başında yine Beşar kalırsa, orada hiçbir şey değişmez'' ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan, ''bence en önemli yanı, Beşşar'ın olmadığı bir geçici hükümet ki, burada iktidarın, muhaliflerin, tarafsızların katılımı olmalı'' şeklinde konuşmuştu.

 

“ASKERİ OPERASYON OLMAZ”

Görüşmeler hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov kimsenin kendilerine Suriye’ye yönelik bir askeri operasyon konusunda ikna edemeyeceğini söyledi, Suriye konusundaki fikirlerinin Annan ile yapılan görüşmelerden farklı olmayacağını belirtti.

 

Lavrov muhalefeti desteklemenin bir çıkmaz olduğunu belirterek, “doğru olan savaşan iki tarafı durdurmaktır” dedi. “Batı sadece Rusya’yı suçluyor ama ne yapacağını bilmiyor” diyen Lavrov, Şam’daki saldırıyı kast ederek “Libya senaryolarını tekrarlamak istiyorlar. Ama burada çok büyük çatışmalar meydana gelebilir” diye uyardı.