Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, İran, Azerbaycan ve Birleşmiş Milletler (BM), Ankara'da sergi açılışında konuşma yaparken silahlı saldırıya uğrayan Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov’ın öldürülmesini kınadı.

ABD: SORUŞTURMADA TÜRKİYE VE RUSYA’YA YARDIMA HAZIRIZ
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
 
“Amerika Birleşik Devletleri, bugün Ankara’da Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov’a karşı gerçekleştirilen suikasti kınamaktadır. Düşüncelerimiz ve dualarımız, sevdikleri, Rus halkı ve bu saldırıda yaralanan diğer kişilerle birlikte.
 
“Aynı zamanda tüm diplomatların dünyanın farklı yerlerinde kendi uluslarını güvenli ve emniyetli biçimde ileriye taşıma ve temsil etme hakkına da bir saldırı olan bu alçakça saldırıya yönelik soruşturmalarında Rusya ve Türkiye’ye yardıma hazırız.”
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Ned Price da yaptığı yazılı açıklamada, “Diplomatik temsilcilere yönelik böyle hain bir saldırı kabul edilemez. Terörle, terörün her türlüsüne karşı mücadelede Rusya ve Türkiye ile olan işbirliğimizi sürdüreceğiz” dedi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de suikast konusunda ABD’li yetkililerin bilgilendirildiğini söyleyerek, “Kaynağı kim olursa olsun, bu şiddet eylemini kınıyoruz,” dedi.
 
BM: FAİLLER ADALET ÖNÜNE ÇIKARILMALI
 
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, “Bir büyükelçiye yapılan bir saldırı hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Faillerin adalet önüne çıkarılmasını ümit ediyoruz” açıklamasını yaptı.
 
ALMANYA: EN AĞIR ŞEKİLDE KINIYORUZ
 
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ankara’da Rus Büyükelçisine yönelik saldırı çok üzücü bir haber. Federal Hükümet bu anlamsız saldırıyı en ağır şekilde kınıyor” dedi.
 
İRAN’DAN DAYANIŞMA MESAJI
 
İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi imzasıyla yer alan açıklama da şöyle:
 
“Bu eylem, radikal ve tekfiri gruplara bağlı teröristlerin, herhangi bir uluslararası değer ve hukuku tanımadıklarını göstermiş oldu. Onlar, ülkeler arasında ihtilaf yaratmak ve bölgede daha fazla istikrarsızlık oluşturmak amacıyla bu tip vahşi eylemlere başvurabiliyorlar.
 
“Terörizmin tek çaresi devletlerin ve milletlerin çifte standart uygulamadan, dayanışma ve birliktelik içinde olmasıdır.”
 
AZERBAYCAN: BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ
 
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklaması da şöyle:
 
“Rusya Federasyonu'nun Türkiye'deki Büyükelçisi Andrey Karlovun öldürülmesi ile sonuçlanan terör olayını şiddetle kınıyoruz. Bu facia ile ilgili merhumun ailesine, yakınlarına ve Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndaki tüm çalışma arkadaşlarımıza derin hüzünle başsağlığı diliyoruz. Bu terör olayının kapsamlıca araştırılıp suçluların cezalarını alacağına emin olduğumuzu bildiriyoruz.
 
“Azerbaycan kesin şekilde inanıyor ki, Büyükelçi Andrey Karlov'a karşı işlenmiş terör eylemi, Rusya ve Türkiye'nin terörizme karşı mücadelede azmini, işbirliğini ve ortak çabalarını daha da güçlendirecek. Azerbaycan terörizmin tüm şekil ve tezahürlerini kesin şekilde kınıyor.”

(Kaynak: Bianet)