Rusya Birleşmiş Milletler'e (BM) Naziliğin kabul edilemez olduğuna yönelik bir taslak kararı sundu. Taslağın hazırlanmasında 40’a yakın ülke yer aldı etti.

Taslağı BM Genel Kurulu'na sunan Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Grigoriy Lukyantsev, amaçlarının geçmişe bakmak değil tarihi taklit etmeye yönelik girişimleri engellemek olduğunu söyledi.

Metni BM Genel Kurul Toplantısı’na sunarken bir konuşma yapan Lukyantsev, 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan olaylara dikkat çekerek “Onların aşağılayıcı davranışlarını inkâr etmek veya onların önemini düşürmek yönünde yeni bir değerlendirmeye gerek yoktur. Ne yazık ki günümüzde tarihi taklit etmeye yönelik girişimleri gözlemlemeye devam ediyoruz. Bize göre, ne bebekleri ne de yaşlıları bağışlayıp sivil halkın yok edilmesine iştirak eden Waffen SS dâhil SS örgütü eski üyelerinin haklı çıkarılması ve Nazilik suçları ile bağlantılı olanların yüceltilmesi kabul edilemez” dedi.

Rus temsilciye göre, taslağı hazırlayanlar BM Genel Kurulu’na geçmişe bakma çağrısında bulunmuyor. Burada ulusal ve uluslararası düzeyde mücadele edilmesi gerekli olan günümüzdeki son derece tehlikeli durumlardan bahsedildiği ifade ediliyor.

Taslağın hazırlanmasında Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Suriye başta olmak üzere 40’a yakın ülke iştirak etti. Bu belgenin yılsonuna kadar oylamaya sunulması bekleniyor. (ANF)