Rusya ve Türkiye'nin girişimleriyle bu hafta Astana'da ikincisi düzenlenecek olan Suriye görüşmelerine Ürdün'ün de garantör ülke olarak katılacağını açıklandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 15-16 Şubat'ta ikincisi düzenlenecek olan Suriye barış görüşmeleri için, "Türkiye, İran, Rusya ve Ürdün bu toplantıda garantör olacak" dedi.

BM YETKİLİLERİ DE KATILACAK

Suriye'deki ateşkesin güçlendirilmesinin masada olacağı Astana görüşmelerinin yeni turuna BM yetkililerinin de katılacağını belirten Bogdanov gözlemci ülke olarak davet edilen ABD'yi hangi ismin temsil edeceğini bilmediklerini söyledi.

Bogdanov, Suriye hükümeti ve silahlı muhaliflerin heyetlerinde ise aynı isimlerin yer almasını beklediklerini de belirtti.

Astana görüşmelerinin 23-24 Ocak'ta düzenlenen ilk turunda hükümet heyetinin başında Beşar el Caferi yer alırken, silahlı muhaliflerin baş müzakerecisi ise Ceyşul İslam (İslam Ordusu) liderlerinden Muhammed Alluş olmuştu.

Astana görüşmeleri, daha öncekilere siyasi muhaliflerin katılmasına karşın bu kez doğrudan silahlı muhalif grupların davet edilmesi nedeniyle önem taşıyor. Nitekim Astana görüşmelerinin ilk turunda Suriyeli hükümet yetkilileri ve silahlı muhaliflerin askeri liderleri ilk kez aynı çatı altında bir araya gelmişti.

(Kaynak: Sputnik)