Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Suriye’ye karşı olası bir askeri harekata hazırlanırken, Rusya Akdeniz’e keşif gemisi gönderiyor.

Rus Interfax ajansının geçtiği habere göre, gönderilecek özel gemi bölgeden bilgi toplayacak ve askeri hareketliliği gözlemleyecek.

Interfax'a açıklamada bulunan askeri kaynak, "Priazovye hareketli günlerin yaşandığı Akdeniz'in doğusunda görev yapmak üzere Pazar günü yola çıktı. Mürettebat sıcak çatışmaların yaşandığı bölgede taktik bilgiler elde edecek." bilgisini verdi.

Kaynak açıklamasında geminin çok özel bir misyonla görevlendirildiğini, bölgede bulunan diğer Rus savaş gemileri ile irtibatlı olmayacağını söyledi. Kaynak, "Priazovye, Akdeniz'de bulunan Rus savaş gemileri ile irtibatlı olmayacak. Genelkurmay Başkanlığı'nın verdiği özel görevi yerine getirecek." dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, bölgeye gönderilen savaş gemilerinin planlı bir rotasyon olduğunu, bölgede askeri varlığı artırma çabalarının olmadığını ifade etmişti.

Washington yönetimi Şam’da düzenlenen kimyasal saldırının ardında Beşar Esad rejiminin olduğunda ısrar ederken, Başkan Barack Obama askeri müdahale için kongreden onay almaya çalışıyor.

Türkiye ise Suriye için zamanın giderek azaldığını belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’de yaşanan olaylar karşısında aciz kaldığını ve kurumun varlığının sorgulanır hale geldiğini söyledi.

Erdoğan, “Suriye’de etkili bir adım atılmadığı taktirde, Suriye rejimi yeni katliamlar için, yeni insanlık dramları oluşturmak için adeta teşvik edilmiş olur. Böyle geçici, günü kurtarmaya yönelik bir adım atılmaması, bunun daha vahim sonuçları olacağını muhataplarımıza ilettik ve iletiyoruz.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Olası bir askeri operasyonda Suriye yönetiminin hedef almasına kesin gözüyle bakılan ve iki Patriot sistemi ile korunan İncirlik Üssü’nde ise askeri hareketlilik gözlemlenirken, Pazar günü 4 Amerikan kargo uçağının iniş yaptığı açıklandı. (Ajanslar)