Mısır'dan Rusya’ya giderken 31 Ekim'de Sina Yarımadası'na çakılan Rus yolcu uçağının düşme nedeni netlik kazanmadı.

Düşme nedenini araştırmak için oluşturulan 57 kişilik teknik heyet, uçak parçaları ve iki kara kutuda şimdiye kadar yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Uçağın bir bombayla düşürüldüğünü ileri süren ekip, bu ihtimalin "yüzde 90" olduğunu açıkladı. Kara kutudaki kayıtlara göre uçağın büyük bir gürültüyle havada infilak ettiğini aktaran teknik heyet, araştırmaların henüz sonuçlanmadığını da vurguladı. Ayrıca 57 kişilik ekipte 29 Mısırlı olmak üzere, 10 Airbus şirketi, 10 İrlanda, 6 Fransa ve iki de Almanya'dan personel görev alıyor. Rus heyeti ise araştırmalarını Mısırlı mühendislerle ayrı sürdürüyor.

Öte yandan Kahire yönetimi, İngiltere Başbakanı David Cameron ile ABD Başkanı Barack Obama'nın araştırmalar sonuçlanmadan "terör saldırısı ihtimali" olduğuyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri, özellikle İngiltere'yi kastederek, 'terör saldırısı' açıklaması yapanları "aceleci" davranmakla suçladı. ABD ve İngiltere, olayın uçağın içine konulan bombayla infilak ettiğini iddia ediyor.

ŞARM'DA OTELLER BOŞALDI

Rusya, Kanada, İngiltere, Almanya ve Türkiye Şarm kentiyle yapılan uçuşları güvenlik gerekçesiyle askıya almıştı. Özellikle düşen uçağın kalktığı yer olan Şarm'da otellerin neredeyse boşaldığı belirtildi. Şimdiye kadar Mısır'dan yüz bine yakın turistin ülkelerine dönmek için tatilini yarıda kestiği belirtildi. Bu hafta içinde ülkeden ayrılan turist sayısının iki yüz bine ulaşacağı tahmin ediliyor.

31 Ekim'de turizm şehri Şarm'dan Rusya’nın St. Petersburg kentine giderken havalanan Metrojet Havayolları'na ait uçak kalktıktan 23 dakika sonra düşmüştü. Olayda 7 mürettebat olmak üzere 117 Rus yolcu hayatını kaybetmişti. Ölenler arasında 17 de çocuğun olduğu belirtilmişti