Rojava'da Cizirê Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi'nin ilanı ardından Kobanêliler de özerk kantonlarını ilan etmeye hazırlanıyor.

Kobanê Kantonu Demokratik Özerklik Yasama Meclisi, bu bölgede özerk yönetim çalışmalarını değerlendirmek üzere toplandı.  Toplantıda 22 bakandan oluşacak olan kanton yönetimi ve bu kantonun ne zaman ilan edileceği belirlenecek.

BÖLGE HALKLARINA, DİNLER VE OLUŞUMLARA ÇAĞRI YAPILACAK

Toplantı Yasama Meclisi'nin 61 üyesinin katılımıyla ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Basına kapalı yapılan toplantıda ayrıca yönetim konseyinde değişiklikler yapılması, Cizîre Kantonuyla ilişkilerin sağlanması ve Yasama Meclisi'nin tüzüğünde yapılacak değişiklikler değerlendirilecek.

Bununla birlikte seçim kanunları ve 22 kişilik yönetimi belirlemekle görevli Yasama Meclis Başkanı Enwer Mislim’in raporunun okunması bekleniyor.

Toplantıya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre toplantıdan sonra bölgedeki tüm halklar, dinler ve oluşumlara demokratik özerklik ilanına katılması çağrısı yapılacak.

DEMOKRATİK ÖZERK YÖNETİM

Rojava'nın üç kantonundan biri olan Cizîre Kantonu, 21 Ocak 2014’de demokratik özerk yönetimini ilan etti.  Üç resmi dile sahip olan Cizîre Kantonu'nun başkanlık sistemi ve 22 bakanlıkla yönetilme kararı almıştı.

Batı Kürdistan Özerk Yönetimi Yasam Meclisi, 6-7 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantılarında Batı Kürdistan'ı kantonlar halinde üç yönetim bölgesine ayırmıştı: Cizîre, Efrin ve Kobani.  Her kantonun kendi özerk yönetimini oluşturması gerekiyor.

Aynı toplantılarda Yasama Meclisi anayasa niteliğindeki “Toplumsal Sözleşme”yi kabul ederken, bu yönetim modeli dört ayak üzerine oturtuldu: Kanton sistemi, Yasama Meclisi, Yönetim, Adalet ve Yüksek Seçim Kurulu.

Kürt, Arap, Asuri-Süryani, Çeçen ve Ermeni gibi bölgede yaşayan tüm halkların temsilini bulduğu Yasama Meclisi, Batı Kürdistan'ı merkezi olmayan sisteme dayalı kurulacak gelecekteki Suriye'nin bir parçası olarak değerlendiriyor. (ANF)