Kürt politikasıIrak Kürdistan Federe bölgesi ile enerji ve ticaret alanında birçok anlaşma yaparak yeniden düzenleyen Ankara, Rojava'ya yönelik sert politikasını da yumuşattı.

Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine göre, Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, yeni sınır kapılarının açılması ve ticaretin geliştirilmesi kapsamında Van'a gelecek. Barzani, cumartesi günü Van'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. Barzani, aynı gün İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek.

Suriye'nin Rojava bölgesinde İsviçre benzeri özerk kanton oluşturan Kürt yönetimi de, resmi görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Kobane'den Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine geçen kanton heyeti, Kaymakam Abdullah Çiftçi ile bir araya geldi. Heyet, Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerde bulunmak için Ankara'ya gelecek.

KAPILARI TİCARET AÇTI

Irak Kürdistan yönetimi ile enerji başta olmak üzere birçok alanda geliştirilen olumlu çalışma meyvelerini veriyor. Kürdistan ile ticaretin geliştirilmesi kapsamında Habur sınır kapısına ek olarak sınır hattında en az iki sınır kapısının açılması planlanıyor. Bu kapsamda Kürt yönetimi ile yapılan görüşmelerde sona doğru gelindi.

Sınır ticaretinin geliştirilmesi amacıyla Neçirvan Barzani başkanlığındaki bir heyet Cumartesi günü Van'a gelecek. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşme yapması beklenen Barzani, beraberinde Süleymaniye, Erbil ve Dohuk valilerini de getirecek.

Görüşmede Kürdistan sınırında açılması planlanan sınır kapıları ve ticaretin artırılmasına dair konuların ele alınması bekleniyor. Görüşmede, Kürdistan’dan boru hattı aracılığıyla Türkiye'ye gönderilen petrol konusu ve Irak merkezi yönetimi ile bu alanda yaşanan sorunlara dair bilgi alışverişi yapılacağı öğrenildi. Ayrıca Barzani cumartesi günü akşam saatlerinde İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek.

TÜRKİYE'YE İLK RESMİ ZİYARET

Rojava Kürt yönetiminin diyalog geliştirme isteğine "PKK'nin uzantısı" olduğu ve "Esad yönetimi ile işbirliği yaptığı" bahanesiyle bugüne kadar yanıt vermeyen hükümet, kısa süre önce Kobane-Mürşitpınar sınır kapısını açarak bölgeye kapı aralamıştı. Bugün ise Kobane Kantonu Dış İlişkiler heyeti, ilk kez Ankara'nın resmi daveti ile Türkiye'ye geldi.

Şanlıurfa'nın Mürşitpınar sınır kapısında Türkiye'ye giren heyeti, sınırda Rojava ile ilişkiler Koordinasyon Sözcüsü Mazhar Zümrüt, BDP Şanlıurfa İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen, BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Leyla Akça, Suruç Belediye Başkan Vekili Hülya Demir ve kalabalık BDP'li grup karşıladı.

Kobane Kantonu Dış ilişkiler sorumlusu İbrahim Kurdo, İnsani Yardım Sorumlusu Süleyman Helil, Kobane Halk Meclisi Başkanı Faize Ebdi, Ulaştırma ve Trafik Otomotiv Divan Başkanı Hemze El Mihemed, Adalet Divanı Eş Başkanı Nihat Ehmed ve Gümrük ve İçişleri Divan Başkanı Ömer Mehdali'den oluşan heyet önce Suruç belediyesine ardından ilçe kaymakamlığına geçerek Kaymakam Abdullah Çiftçi tarafından kabul edildi.

Kobane Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, resmi ziyaret kapsamında Türkiye'ye geldiklerini belirterek, insani yardım amaçlı kullanılan Kobane'den Mürşitpınar'a açılan sınır kapısının ticarete de açılmasını istediklerini söyledi.

Kurdo, "Ziyarete büyük önem veriyoruz. Rojava'daki sorunlarımıza çözüm aramak ve Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Kobane kapısının ticarete açılması ve daha birçok konuda devlet yetkilileri ile temaslarda bulunacağız" dedi.

Kurdo, heyet olarak Şanlıurfa Valisi ile görüşeceklerini, daha sonra Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'nda görüşmeler yapacaklarını kaydetti. Kobane ile Suruç arasında bulunan Mürşitpınar sınır kapısı geçtiğimiz hafta pazartesi ve perşembe günleri hastalar, yaralılar ve insani yardımlara açılmıştı.

Rojava'nın üç bölgesinde bir süre önce Kürt, Arap, Süryani ve diğer azınlıkların da içinde yer aldığı İsviçre benzeri özerk kantonlar kurulmuştu. Cizire, Kobane ve Afrin kantonları bir başkan iki başkan yardımcısı ile yönetiliyor. Kurulan geçici hükümet kabinesinde 22 bakan yer alıyor.