Suriye’nin Rojava bölgesinde bugün Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nda (KSDF) tarafından düzenlenen ‘komün eş başkanlığı’ seçimleri yapılıyor.

Cezire, Fırat, Afrin, Rakka ve Menbiç bölgelerinde düzenlenen seçimlerde 12 bin 421 aday arasından 3 bin 732 komün eş başkanı belirlenecek.

Bölgedeki yerel idari birimleri oluşturan komünler pek çok mahalle ve köylerinde bulunuyor. Toplam sayılarının 3 bin 800 olduğu belirtilen komünlere bir kadın ve bir erkek olmak üzere iki eş başkan seçilecek. Saat 20.00’ye kadar sürecek olan seçimlerde yoğun güvenlik önlemleri uygulanıyor. Pek çok şehirde seçim saatleri içinde giriş ve çıkışların durdurulduğu belirtiliyor

ESAD’A ÖZERKLİK MESAJI

KSDF Kurucu Meclisi’nin Eş Başkanı Hadiye Yusuf, seçimi ‘Esad’a özerklik mesajı’ olarak değerlendirdi. Yusuf, “Rejimin otoriter yönetim konusundaki ısrarı, Suriye krizinin derinleşmesine yol açacaktır. Eğer hükümet bu konuda ısrar ederse, rejim Suriye’yi bölünmeye yönlendirecek” ifadelerini kullandı. PYD Eş Başkanı Salih Müslim de kendi toprakları içerisindeki işlerin organizasyonu için kimsenin görüşünü almayacaklarını belirtti.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Bugün düzenlenen seçimler üç aşamalı seçim sisteminin ilkini oluşturuyor. Bugün mahalle ve köy komünlerine eş bakan seçmek üzere sandık başına giden Rojavalılar, 3 Kasım’da ilçe, şehir ve kanton meclisleri seçimini gerçekleştirecek.

Seçimlerin son aşamasında ise 19 Ocak 2018 tarihinde “Kuzey Suriye Halk Kongresi ve Bölge Meclisleri” seçimleri yapılacak. Bu seçimlerde kongredeki adayların yüzde 60’ı belirlenecek, geri kalan yüzde 40 ise çeşitli halk, inanç ve siyasi gruplarının temsiliyeti göz önüne alınarak atama ile belirlenecek.