ABD'de “İran’a karşı uygulanan ABD ambargosunu delme”, “banka sahteciliği yapma” ve “kara para aklama” suçlarından tutuklanan Reza Zarrab’ın reddi hakim talebi reddedildi.

Zarrab’ın avukatları, hakim Richard Berman’ın 2014 Mayıs’ında İstanbul’da adalet ve hukuk devleti konulu uluslararası sempozyuma katıldığını belirterek, mahkemenin tarafsızlık ilkesini yitireceği iddiasıyla reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Hakim Berman’ın açıkladığı kararda başvurunun liyakattan yoksun olduğu belirtilerek, “Davalı Reza Zarrab’ın hakimin davadan el çekmesi için 30 Ağustos’ta yapmış olduğu reddi hakim başvurusu liyakattan yoksundur. Diğer nedenler arasında, 27 Nisan’da suçlamanın okunduğu ilk celsede, davalı reddi hakim isteğini kullanmamıştır” dendi.

İstanbul’da yaptığı konuşmanın metnini Zarrab’ın avukatlarına verdiğini ve olumlu tepki aldığını da ifade eden Berman, karar metnine şöyle devam etti:

“Bir hakim, yasalar ile ilgili takipçilik, sivil yardım, eğitim, din, sosyal, mali, güvene dayanan ve hükümet faaliyetleri de dahil yargı ile ilgisi olmayan faaliyetler ile meşgul olabilir, ders verebilir, konuşma yazabilir.”