Suriye Kürdistanı'nın (Batı Kürdistan)  Resulayn (Serêkaniyê) kentinde 11 Aralık günü bir fırına düzenlenen saldırıyla başlayan çatışmalar sonrası devam eden görüşmeler sonuçlandı.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile diğer gruplar arasındaki çatışmalar, Kürt ve Arap ileri gelenler ile Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi'nin (TEV-DEM) arabuluculuğu ile yatıştı.

YPG görüşmelerde iki şart öne sürmüştü. Çözüm için sunulan şartlar ise ‘kente tüm halklardan oluşacak bir meclisin kurulması’ ile ‘kent içindeki tüm askeri kontrol noktalarının kaldırılması’ydı.

Girişimler ardından kurulan heyetler arasında dün müzakere görüşmeleri başladı. Görüşme heyetlerine yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre taraflar, bölgenin sivil bir meclise devredilmesi konusunda anlaştı. Söz konusu meclis kurulana kadar ise çalışmalar geçici bir komite tarafından yürütülecek.

Tarafların üzerinde anlaştıkları maddelerin ise şunlar olduğu söyleniyor:  

"Tüm silahlı gruplar kenti terk edecek ve kentte kurulacak olan sivil meclis sorumlu olacak.

"Meclis kurulana kadar geçici bir komite oluşturulacak. Bu komitenin görevi meclis kurulana kadar bölgenin işlerini yürütmek olacak. Komite ayrıca sınır kapısı sorunu ve diğer tüm sorunların takipçisi olacak.

"Bununla birlikte, sınır kapısının kontrolü sivil meclisin elinde olacak, sınırdaki görevliler de söz konusu meclis tarafından belirlenecek.

Anlaşma ile sonuçlanan görüşmelerin gerçekleşmesinde, TEV-DEM'in önemli derecede rol aldığı söyleniyor. (anf)