Küba Devlet Başkanı Raul Castro, ABD ile diplomatik ilişkilerin normalleşmesine yönelik atılan adımlardan memnuniyet duyduğunu belirtti fakat Havana'nın siyasal sisteminde değişikliğe gidilmeyeceğini söyledi.

Castro, Küba meclisinde yaptığı konuşmada ABD Başkanı Barack Obama'nın iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerde 'bir engeli ortadan kaldırdığını' ifade etti.

Washington ile birçok meseleyi masaya yatırmaya hazır olduklarını kaydeden Castro Küba'nın sosyalist prensiplerinden vazgeçmeyeceğini şu sözlerle dile getirdi:

"Bizim hiçbir zaman ABD'den siyasal sistemlerini değiştirmelerini talep etmediğimiz gibi, bizim siyasal sistemimize de saygı gösterilmesini talep edeceğiz."

Castro ayrıca, ABD'nin ekonomik ambargosunun kalkması için Küba'nın 'uzun ve zor bir mücadeleden geçeceğini' de ekledi.

ABD ile Küba arasında 50 yılı aşkın bir süredir kesilen diplomatik bağlar, ABD Başkanı Barack Obama'nın Çarşamba günü 'normalleşme' adımlarının atılacağını açıklamasıyla yeniden canlandı.

Taraflar arasındaki anlaşma uyarınca Küba'da demir parmaklıklar ardında bulunan ABD vatandaşı Alan Gross ve adı açıklanmayan bir diğer istihbarat görevlisi, ABD'de alıkonulan üç Küba vatandaşının da salınması karşılığında serbest bırakıldı.

ABD yeni politikası çerçevesinde, Küba'ya büyükelçilik açmak, ABD'den Küba'yı ziyarete gidenlerin sayısını artırmak, bankacılık faaliyetlerine başlamak ve ABD'deki Kübalıların adadaki akrabalarına para gönderimini kolaylaştırmak istiyor. (BBC Türkçe)