Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka’yı IŞİD’ten kurtarmak için başlattığı "Büyük Savaş" adlı operasyonlar, 123’üncü gününe girdi.

Bugüne kadar 19 mahalleyi IŞİD’ten arındıran DSG kent merkezinde IŞİD’in etrafını sardı. Merkezde bulunan futbol sahası ve Vatani Hastanesi’nin alınması, IŞİD için yolun sonu olacak.

Mezopotamya Ajansı’ndan Nazım Daştan’ın haberine göre, DSG, kentin yüzde 85’inden fazlasını kontrol altına aldı. Her gün çok sayıda sivil kurtarılıp güvenli bölgelere aktarılırken, çok sayıda silah ve mühimmat ele geçiriliyor.

Kent merkezinde IŞİD’in elinde üç önemli stratejik nokta kaldı. Bunlar El Neim Meydanı, Siyah Stadı ve Vatani Hastanesi.

El Neim Meydanı IŞİD’in kentte şov ve gösterilerini yaptığı adres olarak biliniyor. Hem toplu infazın hem de katliamların gerçekleştiği yeri her Rakkalı biliyor.

Kent merkezinin tam ortasında bulunan stada, batı cephesi güçleri tarafından operasyonlar düzenleniyor. IŞİD’in stada kapattığı sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı ifade ediliyor. Aynı zamanda IŞİD’lilerin de toplandığı en büyük merkezlerden biri haline gelen stat ve çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

IŞİD’lilerin hem cenazelerini hem de yaralılarını topladığı Vatani Hastanesi’nde savaşan kişiler de var. Burada da sivillerin tutulduğu ifade ediliyor. IŞİD’in, buraya yönelik operasyonları durdurmak için sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı kaydediliyor.

5 YIL SONRA DERS BAŞI

Öte yandan, IŞİD’den kurtarılan mahallelere sivillerin dönüşü ve yaşamın yeniden inşası da devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Sebehiye Mahallesinde yıllar sonra ilk kez bir okul açılmış, 650 öğrenci enkazların arasından okul yolunu tutmaya başlamıştı.