6 Haziran’da başlayan Rakka’yı Özgürleştirme Operasyonu 65. gününde. Kentin yüzde 60’ı IŞİD’ten temizlenmiş durumda.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) sivillerin IŞİD esaretinden kurtarılması ve güvenli bölgelere ulaştırılması için operasyonlarını sürdürüyor.

Kentin güneyindeki Nezlet Şehade mahallesinde DSG’nin sivilleri kurtarmak için oluşturduğu özel ekipler çok sayıda sivili kurtardı.

ANF’nin haberine göre, sivillerin kurtarıldığı anlarda IŞİD’in keskin nişancıları sivilleri hedef aldı, baba ve oğul iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırdı.

2 HRİSTİYAN AİLE DE KURTARILDI

Ara News'ün haberine göre SDG Sözcüsü Mustafa Bali, "Güçlerimiz 2 Ermeni aileyi kurtardı" derken DSG'nin içerisindeki Süryani Askeri Konseyi ise kurtarılan sivillerin Süryani ve Ermeni kökenli Rakkalılar olduğunu söyledi.

Kurtarılan kadınlardan Saws Karabidian, "Bizi başörtüsü takmaya zorluyorlardı ama Müslümanlardan ayırt edilebilmemiz için yüzümüzün görünmesine izin veriyorlardı. Ancak hakarete uğramamak için yüzümüzü kapatmak zorundaydık" dedi.

Karadij Karadjian ise ekstra vergi ödemek zorunda bırakıldıklarını belirterek kurtarılmalarını "yeniden doğmak" olarak niteledi.

IŞİD, Rakka'yı işgal ettiğinde kentte yaşayan Hristiyanların çoğu başta Haseke olmak üzere Suriye'nin başka bölgelerine kaçmıştı. Kentte halen az sayıda Hristiyanın olduğu tahmin ediliyor.

DSG bünyesinde Rakka'nın batı cephesinde savaşan Süryani Askeri Konseyi'nin 200 savaşçısı var.

“GEÇ KALDINIZ”

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ehmed Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi'ne yazdığı makalede Rakkalı bir kadının ”niye geç kaldınız, çoktandır bizi kurtarmanızı bekliyorduk, Rakka halkı heyecanla sizi bekliyordu ama siz geç kaldınız” dediğini ifade ediyor.

Rakka cephesinde Demokratik Suriye Güçleri içinde Kürt, Arap, Süryani çeşitli Suriye halkları birlikte savaşıyor.

Birçok sosyalist, enternasyonalist bileşenden oluşan ve üç yıl önce kurulan Enternasyonalist Özgürlük Taburu da Kuzey Suriye/Rojava'da gerçekleştirilen hemen hemen tüm hamlelerde yer alıyor.

7 bin YPG-YPJ’li de Demokratik Suriye Güçleri çatısı altında savaşıyor.