IŞİD’ten kurtarılan Rakka’da patlayıcıları temizleme çalışması özel bir firmanın da katılımıyla devam ediyor.

Amerika’nın Sesi’nden Jeff Seldin’in haberine göre, Suriyeliler’in geri dönme ümitleri süresiz olarak ertelenmiş durumda. Koalisyon yetkilileri sorunun şehrin birçok noktasına yerleştirilmiş bubi tuzakları ve binlerce patlayıcı olduğunu söylüyor.

Koalisyon güçlerinin komutanlarından Tümgeneral James Jarrard, geri dönmeye çalışan kişilerden hayatını kaybedenler olduğunu söyledi.

Jarrad, “Bölge şu an güvenli değil çok sayıda gizlenmiş patlayıcı var dolayısıyla kimse şu an serbestçe dolaşamaz” dedi.

Yardım kuruluşları Rakka’nın geri alınması sürecinde kentten 200 binden fazla kişinin kaçtığını bildiriyor. Kış ve yağışlar yaklaşırken birçok kişi için geri dönmek cazip bir seçenek gibi görünüyor.

Ancak yetkililer hava koşullarının bile tehlike oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Tümgeneral Jarrard, “Geçen gün Suriye’nin bu kesimine ilk şiddetli yağmur yağdı. Dışarıda kalmış çok sayıda patlayıcı var. Yağmur çok şiddetliydi ve bazı patlayıcıların infilak etmesine neden oldu” diye konuştu.

Şehirdeki mayın ve patlayıcıları temizleme çalışması özel bir firmanın da katılımıyla devam ederken koalisyon yetkilileri sürecin ne kadar devam edeceği konusunda bir tahminde bulunamıyor.

Kent merkezindense daha yoğun çatışmaların yaşandığı şehrin dış mahallelerindeki temizlik nispeten daha fazla oranda yapılmış durumda.

Mayınlar, bubi tuzakları ve patlamamış mühimmata rağmen yetkililer IŞİD’in artık daha az tehlike oluşturduğunu söylüyor.

Tümgeneral Jarrard, “Rakka DAEŞ savaşçılarından temizlendi” derken Amerikalı general IŞİD’in Arapça ismini kullanıyor.

Orta Fırat Nehri Vadisi’ndeki, örgütün kalan son kalesi dışında sınır noktalarına kadar ilerleme sağlanmış durumda.

Jarrard, “Kuzey Suriye’de DAEŞ dönemi ya da tehdidi artık çok düşük bir düzeyde. Sınır hattını geçtiğiniz anda nispeten güvenli bir alandasınız demektir” diyor.

Amerikalı yetkililer Irak-Suriye hattında IŞİD’in 7 bin kadar savaşçısı olduğunu tahmin ediyor.

Örgüt üyelerinin kaçmakta oldukları ve yeraltı sığınakları ve mağaralarda saklandıkları bildiriliyor.

(Kaynak: Amerika'nın Sesi)