Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, yaptığı basın açıklaması ile Fırat’ın Gazabı adıyla IŞİD’e karşı Rakka’nın özgürleştirmesi hamlesini başlattıklarını bildirdi: “Özgürleştirme hamlesi 5 Kasım gecesi başlamıştır. Rakka’nın Özgürleştirilmesi Hamlesi esnasında güçlerimizin koordineli bir şekilde ilerlemesi için ‘Fırat’ın Gazabı Eylem Odası’ oluşturulmuştur”.

Açıklamada “Rakka Özgürleştirme Operasyonu Demokratik Suriye Güçleri çatısı altındaki kahraman Kürt, Arap, Türkmen savaşçıları, YPG/YPJ savaşçılarının ve uluslararası koalisyon güçlerinin aktif katılımı ile başarılı bir şekilde tamamlanacaktır” ifadelerine yer verildi.

FIRAT'IN GAZABI OPERASYONU'NDA BİLANÇO

Fırat'ın Gazabı Operasyonu Ayn İsa ve Siluk kollarından başladı. Ayn İsa kolu Rakka'ya doğru 10 kilometre ilerledi. Siluk kolu ise 11 kilometre ilerleyerek birçok köy ve mezrayı denetim altına aldı. Her iki kola yönelik bomba yüklü araçlarla yapılan IŞİD saldırılarının da engellendiği açıklandı.

Kontrol edilen köyler ise şunlar: Kariyet El Wehbe, Mezra Kırtaca, Kızwan Köyü, El Mishafa, Heviniyat, Çırra, Westa.

Ayn İsa tarafından da yol kavşağı olan Mifraka Lakta, kontrol altına alındı.

SÖZCÜ: ULUSLARARASI KOALİSYON HAVA DESTEĞİ VERECEK

Fırat’ın Gazabı Operasyonu Sözcüsü Cihan Şêx Ehmed, Rakka kentini ve orada yaşayan tüm halkları mutlaka özgürleştireceklerini söyledi.
Kendisi de Rakkalı bir Kürt olan Cihan Şêx Ehmed, operasyonun Demokratik Suriye Güçleri, YPG ve YPJ öncülüğünde yapıldığını açıkladı.

Cihan Şêx Ehmed şu açıklamada bulundu:

"Fırat’ın Gazabı Operasyonu Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve bünyesindeki Liva Suqur Rakka, Liva Tahrir, Liva Suwar Tel Ebyad, Hamam Türkmen Şehitleri Taburu ve Liva Şüheda Rakka bulunmakta. Bu güçlerle birlikte YPG-YPJ de operasyonun öncü güçleri arasında. Uluslararası Koalisyon Güçleri de hava destekli olarak Fırat’ın Gazabı'na katkıda bulunmaktalar.

Hamle genel planlama olarak uzun bir süreyi kapsayacak. Fırat’ın Gazabı Operasyonu'nun ilk aşaması Rakka’nın etrafını çetelerden temizlemek, daha sonraki aşamayı ise Rakka’nın tümden özgürlüğü şeklinde planlamış bulunmaktayız. “ (Kaynak: ANF)