Suriye’nin Rojava olarak adlandırılan Kürt bölgesinde El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ve Irak Şam İslam Devleti grupları ile bölgenin büyük bölümünü denetim altında tutan Kürt örgütlenmesi PYD’ye bağlı YPG güçleri arasında çatışmalar şiddetleniyor.

PYD, Til Koçer Sınır Kapısı'na bayrak dikti. Suriye'den Irak'a geçişte, silah ve askeri mühimmat taşımacılığının en yoğun yapıldığı Til Koçer bölgesinde, PYD ile El Kaide grupları 3 gündür çatışıyordu.

Musul’a, oradan Bağdat’a açılan stratejik Alyarubia (Til Koçer) sınır kapısı şiddetli çatışmalar sonrası PYD’nin eline geçti.

PYD’nin, Türkiye’ye açılan Ceylanpınar, Kızıltepe’nin Şenyurt ve Nusaybin’e açılan kapıların yanı sıra Alyarubia sınır kapısını ele geçirmesinin bölgedeki dengeleri temelinden sarsacağı belirtildi.

Suriye-Irak arasındaki stratejik önemi bulunan, Habur sınır kapısından sonra Irak’a açılan en önemli kapı olarak gösterilen Arabiya kapısı ticaret yolu üzerinde bulunuyor. Suriye’den Irak’a yapılan ekonomik faaliyetin büyük bölümü bu kapıdan sağlanıyor. Suriye ve Irak tarafında Türkmen nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı bölge, El Kaide bağlantılı El Nusra gruplarının denetimindeydi.

KDP İZİN VERMEMİŞTİ

PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm’ün geçtiğimiz hafta Avrupa’ya gitmek için Kuzey Irak’a geçmesine KDP izin vermemişti. Kürt yönetiminden yapılan açıklamada, Müslim’in, Türkiye, Irak ve İran’dan Avrupa’ya gitmesi istenmişti. Musul’a açılan kapının PYD’nin eline geçmesinden sonra Müslim, Kürdistan Federe Bölgesi’ni bypass edip Musul ya da Bağdat üzeri Avrupa’ya geçiş yapabilecek. Bunun yanı sıra PYD, Kürt yönetiminin ambargosunu kırmak için, bu kapıyı kullanacak ve Irak’la Kürt bölgesi arasında insani ve ticaret köprüsü kurulabilecek. (Miiliyet)