Rusya’ya temsilcilik başvurusu yaptıklarını duyuran PYD Eş Başkanı Abdullah, resmen açıldığında kamuoyuna geniş bir açıklama yapacaklarını söyledi. Asya Abdullah, Suriye’de siyasi çözüm için her kesimden gelen yapıcı eylemleri desteklemeye hazır olduklarını da vurguladı.

Suriye krizine siyasi çözüm arayışları kapsamında Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Sputnik’in sorularını yanıtladı. Abdullah, “Rojava Demokratik Özerklik Yönetimi bazı ülkelerde temsilcilikler açıp ortak çalışmalar yürütmeyi planlıyor. Bu kapsamda Rusya’ya başvuru yapıldı. Hazırlıklar sürüyor. Resmen açıldığında kamuoyuna geniş bir açıklama yapılacaktır. Başka ülkeler nezdinde de girişimlerimiz mevcut” dedi.

'KÜRTLERİ GÖRMEZDEN GELEN ÇÖZÜMLER BAŞARISIZ OLACAK’

Abdullah, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kürtleri önemsemesi ve Rus siyasetçilerin Suriye’nin ülke bütünlüğü içinde Kürtleri kabul eden bir birliğin oluşturulması fikrine nasıl bakıyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“PYD olarak Rojava’da siyasi, demokratik ve barışçıl bir çözüm olarak sunduğumuz ‘3. Çözüm Modeli’ artık uluslararası bir boyut kazanmıştır. Savaş nedeniyle sistemimiz kantonlar üzerinden yürütülüyor. Rojava Kürtlerinin ulusal hak ve statüsünün tanınmasını kabul eden bütün çözüm arayışlarını destekliyoruz. Bizi görmezden gelen çözüm yollarının başarısız olacağını belirtiyoruz.”

Abdullah, Rojava Kürtlerinin Rusya ile ilişkileri ve Kürt halkının Rusya’dan beklentilerini de şöyle özetledi:

“Ortak çalışmalar yapacağımız tarafların Kürt sorununa bakışlarını öğrenme hakkına sahibiz. Bazı çevrelerin ortaya attığı düşünceler ‘uygulanabilirliği kanıtlanmamış siyasal teoriler’dir. Kürtleri devre dışı bırakan çözüm yollarını kabul etmiyoruz.”

'SURİYE'YE ÖNCEKİ MÜDAHALELER ÇIKMAZI BÜYÜTTÜ'

Asya Abdullah, Rusya’nın hava operasyonları konusundaki bir soruya da şöyle yanıt verdi:

“Daha önce yapılan müdahaleler olayları daha çok çıkmaza sürükledi. Ortada ABD ve Rusya öncülüğünde yapılan müdahaleler var. IŞİD’e karşı yeni askeri birliklerin oluşturulması için çalışmalar yapılıyor. Ancak bizim demokratik barışçıl çözümümüzün daha etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda siyasi çözümlere önem veriyoruz. Her kesimden gelecek yapıcı eylemleri destekleriz.”