PYD'nin ilan ettiği ancak Suriye yönetimi başta olmak üzere hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmayan Cizir Kantonu'nun Dış ilişkiler sorumlusu Ebdulkerim Ömer, Türk basınına yansıyan haberlerin aksine, PYD, YPG ve diğer Kürt siyasi temsilcilerin Suriye muhalefetiyle Suriye petrolünün paylaşımını konuşmadığını ifade etti.

Hikmet Durgun'un Sputnik'te yer alan habere göre, Suriye muhalefetinden Ahmet Cerba başkanlığında heyet, 10 Haziran'da PYD, YPG, TEV-DEM ve Kuzey Suriye Federasyonu ve Cizir Kantonu'ndan yetkililerle görüştü.

PYD HABERLERİ YALANLADI

Türk basınına yansıyan haberlerde, söz konusu toplantıda petrol paylaşımının gündeme geldiği ve toplantıda ABD askerlerinin de hazır bulunduğu ifade edilmişti. Sputnik'e konuşan Ebdulkerim Ömer, haberleri yalanladı.

HEYETTE YER ALANLAR

Ömer, şunları kaydetti: "Kuzey Suriye'ye gelen Suriye'nin Geleceği Hareketi Başkanı ve Suriye koalisyonu eski başkanı Ahmed Cerba, Tayyar el Gad Suriy Hareketi adına Kasım Hatip, İsmail Bubi ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Ubeyde Nahhas ile diğer yetkililerden oluşan heyet 3 gün kaldı. Görüşmelerde TEV-DEM Eşbaşkanı Aldar Xelil, Kuzey Suriye Federasyonu Eşbaşkanı Roza Yusuf ile kurucu meclis eşbaşkanı Hediye Yusuf ve Cizir Kantonu yetkilileri yer aldı."

'GÖRÜŞMELERDE SURİYE KRİZİ VE ÇÖZÜMÜ KONUŞULDU'

Ömer, şöyle devam etti: "Görüşmelerde Suriye krizi ve çözümü konuşuldu. Bu konuda müzakereler yapıldı. Görüşmelerin sonuçları yakın bir zamanda basın toplantısıyla duyurulacak."

'TOPLANTIDA ABD ASKERİ YOKTU'

Görüşmelerde Suriye petrolünün paylaşımının görüşüldüğüne dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Ömer, "Türkiye'de bazı gazeteler, görüşmelerde Suriye petrolünün paylaşımının görüşüldüğünü yazdı. Haberler kesinlikle doğru değil. Toplantıda ABD askerleri de yoktu. Ne ABD'nin, ne de başka bir ülkenin.Bu haberler karalama amacı taşıyor."

'SURİYE İÇİN YENİ BİR ANAYASA KONUŞULDU'

"Görüşmelerde Suriye krizi ve çözümüne yönelik konuşar ele alındı. Cenevre ve Astana görüşmeleri konuşuldu. Suriye için yeni bir anayasa konuşuldu. Suriye krizinin 6 yıldır devam ettiği ve hala çözümün bulunmadığı konuşuldu. Suriye'nin merkezi yönetiminin krize çözüm oluşturmadığını ve federal bir sistemin çözüm getireceğini dile getirdik. Biz federalizmi sadece Suriye'nin kuzeyi için değil, ülkenin her bölgesi için istiyoruz. Bu konularda görüşmeler oldu. Alınan ortak kararlar yakın zamanda bir basın toplantısıyla duyurulacak."