Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısındaki Suriye'nin Tel Abyad (Gre Spî) kentine büyük bir ÖSO bayrağı asıldı. IŞİD'in püskürtülmesinin ardından ilçede denetimi sağlayan YPG güçlerinin, yapılan anlaşmanın ardından kontrolü ÖSO'ya bırakarak Telabyad'dan çekildiği ileri sürüldü.

SALİH MÜSLİM YALANLADI

Konuya ilişkin İleri Haber’den Meryem Yıldırım'a konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim “Öyle bir şey yok, ÖSO bayrağı orada hep vardı, belki daha büyük bir bayrak asmışlardır. YPG’nin çekilmesi söz konusu değil” dedi.

SALİH MÜSLİM: O BAYRAK ORDA HEP VARDI

Medyaya yansıyan “PYD Tel Abyad’dan çekiliyor” haberlerini kendisinin de okuduğunu belirten PYD Eş Başkanı Salih Müslim, iddiaları yalanladı. “Ben de okudum o haberi. Daha baştan beri o bayrak orda vardı” diyen Müslim, durumun yeni bir gelişmeymiş gibi gösterilmesine tepki gösterdi.

“Çekildi çekilmedi durumu değil bu. Bayrağın çekilmesi birinin çekilmesi durumu değil” ifadelerini kullanan Müslim olaya şöyle açıklık getirdi: “Oradaki meclisin kararlaştırdığı bir durum bu. YPG zaten sivil yerlerde durmuyor, kendi yerlerinde. İlk günden beri o bayraklar çekilmişti orada.”

Müslim şöyle devam etti: “O bayrak hep vardı, bayrağı değiştirmişler ve yeni, daha büyük bir bayrak asmış olabilirler. Oradaki sivil meclis toplanır, bir karar verir, o kararlaştırır.”

‘TEL ABYAD’DAN ÇIKMA NİYETİMİZ YOK’

Sputnik’e konuşan PYD Tel Abyad yetkilisi Ömer Eluş da, iddiaları yalanlayarak kenti Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte yönettiklerini söyledi.

PYD Tel Abyad yetkilisi ve PYD’nin de bağlı olduğu Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) Tel Abyad sorumlusu Eluş, iddiaları yalanladı.

“Tel Abyad kentini ÖSO güçleriyle birlikte IŞİD’ten almıştık; birlikte IŞİD işgalinden kurtardığımız gibi birlikte de yönetiriz. Kenti ÖSO’ya bağlı Suwal El Rakka güçleriyle birlikte yönetiyoruz” diyen Eluş, kentte YPG bayraklarının yanı sıra ÖSO bayraklarının da olmasının son derece doğal olduğunu ifade etti.

Eluş, “PYD’nin Tel Abyad kentinden çıktığı iddiaları doğru değildir. Bizim öyle bir niyetimiz asla yoktur. Biz bu kentte kalacağız. Tel Abyad kentinde herkes özgürce yaşayacaktır. Kentte sivil bir yönetim kurduk Bu sivil yönetimde Türkmenler, Araplar, Kürtler ve Ermeniler vardır. Kentin asayişini YPG’ye bağlı asayiş güçleri ile ÖSO güçlerini sağlıyor. Kenttin dışındaki güvenliğini de bu güçler sağlıyor” diye konuştu.

Sınır kapısının hala kapalı olduğunu da aktaran Eluş, sınır kapısının açılması için çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

TEL ABYAD’DA KONTROL HAZİRAN’DAN BU YANA ÖSO VE PYD’DE

Arap, Türk, Ermeni ve Kürtlerin yaşadığı Tel Abyad’ın kontrolü, 2012 yılında Suriye ordusundan ÖSO’ya geçmişti. Tel Abyad, 2013 yılında IŞİD’in kontrolüne geçmiş, Haziran 2015’de ise YPG ve Suwal El Rakka kenti geri almıştı.

Tel Abyad’ın IŞİD’ten alınmasıyla PYD’nin ilan ettiği Cezire Kantonu ile Kobani birleşmişti.

(Kaynak: Hürriyet, İleri Haber,
Sputnik)