PYD yetkilisi Merab Şamoyev, yeni anayasada federal yapılara yer verilmemesi halinde Suriyeli Kürtlerin bağımsızlık ilan edeceklerini söyledi.

Sputnik’e konuşan Rusya’da faaliyet gösteren Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası Birliği Başkanı Şamoyev, “Suriye anayasası ülkenin federal bir cumhuriyet olduğunu belirtmeli, aksi halde Kürtler bağımsızlıklarını ilan etmek zorunda kalır” dedi.

'MOSKOVA DESTEKLERSE, ŞAM DA DESTEKLER'

Suriye’nin kuzeyindeki Rimelan kentinde düzenlenen toplantıda kabul edilen ‘Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’ metninin Batı ve Rusya’ya da gönderilemesi gerektiğini söyleyen Kürt yetkili, “Eğer Moskova desteklerse, Şam da desteklemek zorunda kalır” dedi.

Bu konunun Cenevre’de de görüşülmesi gerektiğini savunan Şamoyev, Kürt temsilcilerin de en kısa zamanda görüşmelere katılacağına emin olduğunu belirtti.

SURİYE: YASAL VE RESMİ DEĞİL

Suriye’nin kuzeyindeki Rimelan kentinde dünden bu yana düzenlenen toplantıda, Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi metninin kabul edildiği bildirilmiş ve Kürtlerin kontrolündeki üç kantonun da yeni kurulacak federal sistem içerisinde yer alacağı duyurulmuştu.

Suriye hükümeti kararın hemen ardından bir açıklama yaparak federasyon ilanının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını belirtti.

Suriye yönetiminden daha önce yapılan açıklamalarda da federasyonun mümkün olmadığı belirtilerek, ‘Tamamen başarısız olacaklar’ ifadeleri kullanılmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri de Suriye’de kurulan herhangi bir özerk ve yarı-otonom yapıyı desteklemeyeceklerinin altını çizerek, ‘birleşik ve mezhep çatışmalarının olmadığı bir Suriye’ için çalıştıklarını ifade etti.