PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Azez’in şimdilik kendileri için bir hedef olmadığını söyledi. Alman Haber Ajansı DPA’ya konuşan Müslim, ayrıca, Kürtlerin Suriye’de bağımsız bir devlet hedeflerinin olmadığını, sadece anayasal haklarını elde etme çabası içinde olduklarını belirtti.

Türkiye’yi ‘Kürtfobik’ olmakla suçlayan Müslim, Ankara’nın ‘haklarını alan her Kürdü bir tehlike olarak gördüğünü’ savundu. Türkiye’nin Suriye’de bir 'güvenli bölge' oluşturma çabasını "Suriye'nin iç meselelerine açık bir müdahale" olarak nitelendiren Müslim, Arap, Kürt ve Türkmenler dahil olmak üzere Suriye toplumunun tüm bileşenlerinin bu girişimi reddettiğini iddia etti.

TÜRKİYE SAVAŞI BÜYÜTMEK İSTİYOR

Müslim, Türkiye’nin Suriye konusunda Suudi Arabistan’la yakınlaşmasına ise şu yorumu yaptı:

“Türkiye, birçok tarafı Suriye savaşına çekmeye çalışıyor. Ancak ben bu konuda başarılı olamayacaklarını düşünüyorum. Suudi Arabistan, Türkiye ile bir savaşa girmeyecek kadar akıllı.”

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi‘nin (SOHR), Türkiye’nin 500 kadar militanın İdlib’den Azez bölgesine Türkiye toprağı üzerinden geçişini sağladığı yönündeki iddiasını değerlendiren Müslim, 500 kişinin, çatışmaların olmadığı Azez bölgesine değil, Suriye Demokrat Güçleri’nin (SDG) Tel Rıfat, Mare ve Menneğ’de çatıştığı "Nusra Cephesi ve IŞİD"e yardım etmek için geldiğini öne sürdü.

IŞİD’e karşı koalisyon kapsamında ABD ile koordinasyon yürüttüklerini söyleyen Müslim, PYD’nin başını çektiği SDG’nin Suriye topraklarının yüzde 20’sine hâkim olduğunu söyledi.

Müslim davet edildiği takdirde, bu ayın sonunda Cenevre’de sürdürülmesi planlanan Suriye görüşmelerine katılmaya hazır olduğunu söyledi.