PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Türkiye’nin Cerablus’a yönelik ÖSO ile birlikte başlattığı operasyon ve YPG’ye yönelik müdahalesi konularında açıklama yaptı.

Sputnik'ten Hikmet Durgun'a konuşan PYD Eş Başkanı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'TÜRKİYE SURİYE VE İRAN’LA DİYALOG SONUCUNDA CERABLUS’A MÜDAHALE ETTİ'

“Türkiye Cerablus’a girerek Suriye topraklarını işgal etti. Türkiye’nin Cerablus müdahalesini bir işgal olarak değerlendiriyoruz. Rojava’daki 25 parti de müdahaleyi işgal olarak gördüğünü açıkladı. Suriye’nin işgali olarak görüldü. Bu işgalin tehlikesi vardır. Bu işgal Minbic zaferi için yapıldı.

“Afrin’e ulaşmayı kesmek için yapıldı. Haseke’de savaştaydık ve IŞİD Şedadi’de saldırıdayken bu saldırı yapıldı. AKP devleti Suriye politikalarında sonuç alamayınca bu müdahaleyi yaptı.

“AKP 5 yıldır Esad gitmeli diyordu ve muhalefeti destekliyordu. Ancak şimdi AKP Esad ile görüşüyor. Diyaloğa geçmiş. Türkiye rejimle ve İran’la diyalog sonucunda Cerablus’a müdahale etti.

“Bizim görüşümüz nettir, bu müdahaleye karşıyız. Bu sadece bizim meselemiz değildir, bütün Suriye’nin meselesidir hatta uluslararası bir meseledir. Cerablus çevresinde olan ÖSO ve Türkiye şimdi Minbic'e bir müdahaleyi düşünüyor.

“Minbic Askeri Meclisi olası bir müdahale olduğunda cevap verecektir. Kendini savunacaktır. Bu konuda bir açıklama yaptı.

KANTONARIN BİRLEŞMESİ

“Afrin, Kobani, El Bab, Cerablus ve Minbic halkı Afrin ile Kobani’nin birleşmesini istiyor. Bölgelerinin de IŞİD ve diğer terör örgütlerinden temizlenmesi için askeri meclis kurdular. IŞİD tehlikesini ortadan kaldırmak için askeri meclis kurdular. Türkiye Cerablus’a müdahale ederek Afrin ile Kobani’nin birleşmesini engellemek istiyor.

“Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonu’nun kurulmasını engellemek istiyor. Bölge halkları Kobani ile Afrin kantonunun birleşmesini istiyor. YPG, YPJ, Demokratik Suriye Güçleri ile diğer siyasi ve askeri güçler Afrin ile Kobani kantonunun birleşmesini istiyor. Bu konuda siyasi ve askeri görüşmeler var. Bizim için bu iki kantonun birleşmesi çok önemli. Buna değer veriyoruz.

KUZEY SURİYE FEDERASYON SİSTEMİ

“(Kuzey Suriye Federasyonu’nda ısrar edecek mi?) Isrardan ziyade bu bir çözümdür. En iyi çözüm budur. Halkların bir arada yaşamasını savunan ve ortaklaşmayı esas alan sistem federal sistemdir. Bu sistem demokratik ve özgürlükçü bir sistemdir. Suriye sorununda çözümdür. Halklar da bu sistemi istiyor. Özgürleştirilen yerler federal sistemin projesidir. Bu proje bölge halklarının iradesidir. Bu sistem toplumun iradesini esas alır.

TÜRKİYE’NİN TAMPON BÖLGE OLUŞTURMASI?

“Bizim düşüncemize göre bu zordur. Türkiye bunu hep yapmak istedi ancak yapamaz. Bölge halkı, Suriye halkı Türkiye’nin bu politikasını desteklemiyor. Türkiye’yi Suriye’de istemiyor. Bu bir uluslararası sorundur. Türkiye’nin bu amacını gerçekleştirmesi mümkün değildir.

“Kürtler de bu politikaya karşı çıkıyor çünkü bu politikanın altındaki esas amaç başka şeylerdir. Türkiye’nin bahsettiği güvenli bölgenin amacı Kürtlerdir. Kürtlerin ilerlemesine karşı çıkmak için bunu yapmak istiyor. Güvenli bölge Suriye’nin yararına değildir. Suriye halkı Türkiye’yi istemiyor. Türkiye’nin niyetini iyi biliyor. Herkes bu konuda karşı çıkmalı.

TÜRKİYE’NİN CERABLUS’TAN DAHA GÜNEYE İNMESİ?

“Bizim düşüncemize göre bu olamaz. Türkiye kalıcı olamaz çünkü Suriye halkı ve Cerablus, Bab ile Minbic halkı Türkiye’yi istemiyor. Sert bir şekilde karşı çıkıyor. Zaten bu 3 kentin askeri ile sivil meclisleri Türkiye’yi istemediklerini ve kentlerine bir saldırı olursa cevap vereceklerini açıkladılar. Hangi yere saldırı olursa cevabı olacak. Minbic Askeri Meclisi şimdi Türkiye’nin saldırılarına karşılık veriyor. Minbic büyük zahmetlerle emeklerle kurtarıldı. Halk kentlerini kimseye vermez.

RAKKA OPERASYONU OLACAK MI?

“Şimdi Türkiye’nin yaptığı saldırıların Rakka üzerinde etkisi olacaktır. Bu kadar saldırı olurken Rakka operasyonu olmaz. Örneğin birkaç gün önce Haseke’de rejim sert bir saldırı yaptı ve karşılık verildi. Şiddetli çatışmalar yaşandı. Bir yerin savunması varken başka yerde özgürleştirme operasyonu olmaz. Bu saldırılar durmazsa Rakka operasyonu olmaz.”

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ile yapılan söyleşinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.