Rusya'da cumhurbaşkanlığı seçimine 10 gün kala, on binlerce kişi bu göreve aday olan Başbakan Vladimir Putin'e destek amacıyla Moskova'da bir miting düzenliyor.

 

Sabah ayazına karşı sıkı giyinen göstericiler, ellerinde bayraklar, balonlar ve pankartlarla Moskova Nehri boyunda yürüyüşe geçti.

 

Kafilenin başında taşınan büyük bir pankartta 'Oyumuz Putin'e" sloganı yer alıyor. Yol boyunda eylemcilere çay ve yiyecek dağıtılıyor.

 

Organizatörler mitinge 30 bin kişinin katılmasını bekliyor. Daha sonra kalabalık Putin'in taraftarlarına hitap edeceği Lujniki Stadyumu'na yürüyecek. Organizatörler burada katılımcı sayısının 100 bine ulaşmasını öngörüyor.

 

Bugünkü mitingler aynı zamanda Rus ordusu ve askeri gücünün yüceltildiği 'Anayurdu Savunanlar Günü'ne denk geliyor.

 

Başkentte komünistler ve milliyetçiler ayrı eylemler düzenleyeceği için polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

 

2000 yılından bu yana önce cumhurbaşkanı sonra başbakan sıfatıyla iktidarda olan Vladimir Putin, ülkedeki en popüler siyasetçi.

 

Anayasaya göre üç dönem üstüste cumhurbaşkanlığı yapılamadığı için dört yıl önce başbakanlık görevini üstlenen Putin, şimdi cumhurbaşkanlığına dönüp en az altı, hatta 12 yıl daha iktidarda kalmayı hedefliyor.

 

Beklentiler, eski bir KGB ajanı olan Putin'in son dönemde büyüyen muhalif kitleye rağmen bu hedefe kolayca ulaşacağı yönünde. Son anketlere göre Putin 4 Mart'ta oyların yüzde 50'sinden fazlasını alarak ikinci tura gitmeye gerek kalmadan cumhurbaşkanı olabilir. Rakipleri arasında milliyetçi Vladimir Jirinovski, komünist Gennadi Zuganov ve işadamı Mihail Prokhorov var.

 

Ancak muhalefet, ülkenin başlıca medya organlarında kendilerine yer verilmediğinden yakınıyor.

 

BBC muhabirleri, muhalefetin son dönemde genel seçimde usulsüzlük suçlamalarıyla Putin aleyhinde düzenlediği eylemlere yüksek katılımın yönetim yandaşlarını şaşırtıp sarstığını belirtiyor. Muhalif eylemler, komünist yönetimin son bulmasından bu yana ülkedeki en büyük kitlesel eylemler olarak niteleniyordu.

 

Putin'i istikrarın teminatı olan güçlü bir lider olarak tasvir eden kampanya ekibi, Putin yandaşı eylemlere katılım için baskı ya da rüşvete başvurulduğu suçlamalarının önünü kesemedi.

 

Reuters ajansı, bir eylemcinin "Buraya arkadaşlarımla geldim. Her birimize 2000 ruble (115 TL) vereceklerini söylediler." sözlerini aktararak Moskova'ya otobüsle getirildiklerini ileri sürdü. Habere göre, bazı kuruluş ve sendika mensupları ve çalışanlarının da mitinge katılması zorunlu tutuluyor.

 

Putin ise, partisini seçimde usulsüzlüklerle suçlayan muhalif hareketin ise dış mihraklar güdümünde olduğunu savunuyor.

 

Muhalifler Pazar günü Moskova'da yeni bir miting düzenlemeye hazırlanıyor.