Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna eski cumhurbaşkanının kendisinin bizzat görevlendirmesiyle ülkesinden ‘kurtarıldığını’ duyurdu. Putin, Ukrayna’da geçtiğimiz yılın Şubat ayında yaşananların Rusya’yı Kırım’ı ilhak etmeye zorladığını da savundu.

Vladimir Putin, Rossia 1 televizyonunda yayınlanan ‘Kırım: Eve Dönüş’ adlı belgesel kapsamındaki röportajında, Ukrayna’da geçtiğimiz yıl yaşanan olaylar sonrasında aldıkları önlemlere ilişkin detaylara değindi. Putin, devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in 22 Şubat 2014’de devrilmesi ardından ülkeden çıkarılması operasyonunun kendileri tarafından yapıldığı bilgisini de verdi.

Rossia 1 kanalında Rus ordusuna ait görüntülerin de yer aldığı bir röportajda konuşan Vladimir Putin, Yanukoviç’in devrilmesi ardından yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Gizli servislerimiz ve Savunma Bakanlığı’nın üst düzey yetkililerini Kremlin’e getirttim ve onlara Ukrayna Cumhurbaşkanı’nı kurtarma görevini verdim. Yoksa katledilecekti.”

"MECBUR KALDIK"

22 Şubat 2014 gecesi yaptıkları toplantının 23 Şubat sabahına kadar devam ettiğini kaydeden Putin, toplantı sonrasında Kırım’ın Rusya topraklarına katılmasına ‘mecbur kaldıklarını’ savundu. 

KARAR 22 ŞUBAT'TA ALINDI

Devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Ukrayna’dan çıkarılmasına ilişkin detaylara girmeyen Vladimir Putin, Kırım’ın ilhakı kararının da 22 Şubat gecesi alındığı bilgisini vermiş oldu.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’da Kasım 2013’te başlayan Yanukoviç karşıtı gösteriler cumhurbaşkanının Şubat 2014’de devrilmesine yol açmıştı. Batı destekli güçlerin iktidara gelmesi üzerine Doğu Ukrayna ve Kırım’daki Ruslar da harekete geçmişti.

27 Şubat’ta ağır silahlarla donatılmış bir askeri birlik Kırım Bölge Parlamentosu’nu işgal ederken, aynı gün Kırımlı parlamenterler bir referandum düzenlenmesi kararı almışlardı. 28 Şubat’ta ise Rusya’ya bağlı olduğu iddia edilen binlerce silahlı kişi Kırım’ın kontrolünü ele geçirmişti. Kırım’da 18 Mart’ta düzenlenen referandum ile Rusya’ya bağlanma isteğini resmileştirmiş, ancak bu talep Ukrayna ile uluslararası toplum tarafından tanınmamıştı.