Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her yıl sonunda gerçekleşen büyük basın toplantısında Suriye’deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Putin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bağımsızlık kararı çıkan Eylül referandumuna ilişkin bir soruyla ilgili olarak, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin geleceği konusunda, yasalar çerçevesinde hareket edilmeli ve Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli" ifadelerini kullandı.

Putin ayrıca, Rus devlet petrol şirketi Rosneft'in IKBY ile yaptığı işbirliğinin, 'hem Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hem de Rosneft'in yararına olduğunu' söyledi.

Putin, "Kürtler ile geleneksel ve tarihi olarak çok iyi ilişkilerimiz var. Bu sorunun karmaşıklığını her yanıyla anlıyorum. Fakat Kürt halkı ile ilişkilerimizi geliştirmemize hiçbir şeyin engel olmadığına inanıyoruz. İlişkilerimizi geliştireceğiz" dedi.

Putin'in bu yılki basın toplantısını, AFP haber ajansı, Bloomberg haber ajansı, CNN televizyonu, The Guardian gazetesi, Şinhua haber ajansı gibi büyük yabancı basın kuruluşlarının yanı sıra bir dizi yerel ajansın muhabirleri de izledi.

Basın toplantısının başında sosyo-ekonomik kalkınma alanındaki mevcut durumla ilgili açıklama yapan Putin, "Rusya geleceğe yönelmeli. Siyasi sistem esnek olmalı ve ekonomi ileri teknolojiye dayanmalı" dedi.

Putin, "Rusya için temel konular altyapı, eğitim ve sağlık" ifadesini kullandı.

RUSYA’DAKİ BAŞKANLIK SEÇİMLERİ

Seçim programının neredeyse hazır olduğunu söyleyen Putin, "Programda altyapı, sağlık, eğitim alanlarında kalkınmaya, maaşların artmasına odaklanacağım" diye konuştu.

Putin, Rusya'da etnik köken konusunda akut bir durum olmadığından emin olduğunu söyledi.

"Rusya'da siyasi ortam rekabetçi olmalı" diyen Putin, "Bunun için çaba sarf edeceğim. Ancak elbette kendi rakiplerimi yetiştirecek kişi ben değilim. Şu anda mevcut iktidarın rakibi yok" diye konuştu. Putin, Çünkü ekonomik ve siyasi alanda gelişim yaşandı" dedi.

Öte yandan, Putin'e soru yöneltmek için basın toplantısına gelenlerden biri de, Rus liderin gelecek yılki devlet başkanlığı seçimlerinde rakibi olacak sosyetik gazeteci Kseniya Sobçak.

PUTİN: 2018 SEÇİMLERİNE BAĞIMSIZ ADAY OLARAK KATILACAĞIM

2018 seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağını belirten Putin, "Ancak buna rağmen diğer partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini bekliyorum" diye konuştu.

Putin, "Seçim kampanyası müdürümün kim olacağı konusunda henüz bir karar yok. Bu konuyu henüz dün konuştuğumuzu gizlemeyeceğim" dedi.

Rus liderin daha önceki seçimlere hem bağımsız hem de bir partinin adayı olarak katıldığı olmuştu. Putin, 2000 ve 2005'teki seçimlere bağımsız olarak katılırken, 2012'deki seçime Birleşik Rusya Partisi'nin adayı olarak girmişti. Rusya yasalarına göre, bir kişinin bağımsız aday olarak seçimlere katılması için 300.000 seçmenden kendisini desteklediklerine dair imza toplaması gerekiyor.

'RUSYA, SİLAHLANMA YARIŞINA GİRMEYECEK'

Askeri harcamaların Rusya'nın sosyo-ekonomik programına olumsuz yansımayacağını ve ekonominin çökmesine neden olmayacağını ifade eden Putin, şunları söyledi:

"Savunma alanında ABD kadar harcama yapamayız. Rusya, savunmaya 46 milyar dolar ayırıyorken ABD, bu alanda 2018 yılında 700 milyar harcama yapmayı planlıyor. Rusya, ordusunun gelişimine dikkat edecek ancak silahlanma yarışına girmeyecek. Ordumuzu geliştirirken, bütçemize zarar vermeyeceğiz.

Rusya, Arktik'te askeri ve çevresel güvenliği sağlamak zorunda. Rusya'nın temel maden rezervleri Arktik'te bulunuyor. Ancak bu kaynakların geliştirilmesi, çevreye dikkat ederek ve bu hassas bölgedeki ekonomik faaliyetlerle gereklilikleri yerine getirerek gerçekleştirilmeli."

'MOSKOVA'DA SAATİN 12.30 OLDUĞUNU SÖYLERSİN'

Putin, bütçeye gereğinden fazla yüklenmeden bir yeni bir silahlanma yarışına girmeden orduyu güçlendirmelerinin gerektiğini belirtip, bununla ilgili şöyle bir anekdot anlattı:

"Eski bir asker oğluna bıçağını görüp görmediğini soruyor. Oğlu, babasının bıçağını satıp parasıyla saat aldığını söylüyor. Eski asker, oğlundan saati göstermesini istiyor. Saatin iyi göründüğünü söyleyen asker şöyle devam ediyor: Yarın gelirler, beni öldürürler, anneni öldürürler, kız kardeşine tecavüz ederler, sen de onlara Moskova'da saatin 12.30 olduğunu söylersin."

PUTİN: ABD ANLAŞMADAN DE-FACTO OLARAK ÇEKİLDİ

Putin, Rusya ve ABD'den her birinin ellerindeki nükleer füze başlıklarını azaltmalarını öngören START anlaşmasının 'hayatta kalıp kalmayacağı' ve yeni bir silahlanma yarışı beklemek gerekip gerekmediği yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:

"Rusya ana füze anlaşmalarından çekilmedi. Bunu yapan ABD'ydi. Nitekim ABD, Romanya'da Aegis füze kalkanını aktif hale getirdi. ABD, bu anlaşmadan de-facto olarak çekildi. Rusya ise bunu yapmayacak."

'ABD İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞECEĞİNDEN EMİNİM'

Putin, ABD Başkanı Başkanı Donald Trump ve Rusya arasında ilişki olduğuna dair iddialarla ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

"Trump muhalifleri tarafından ortaya atıldı. Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği suçlamalarının arkasında da Trump muhalifleri var. Dolayısıyla Trump'ın Rusya ile ilişkileri iyileştirme eğiliminde kısıtlamalar var. Ancak, ilişkilerin normalleşeceğinden eminim."

ABD ile ilişkilerin gelişmesini ve normalleşmesini isteklerini ifade eden Putin, "Trump'ın sağlık reformu gibi yapmak istediği ancak henüz yapamadığı şeyler. Rusya ile ilişkileri iyileştirmek istediğini de söyledi. Bunu istemiş olsa dahi, malum kısıtlamalar nedeniyle Trump henüz bunu gerçekleştirebilecek durumda değil" diye konuştu.

'TRUMP'IN ÇALIŞMALARINI GAYRİMEŞRU GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Putin, "Trump'ın çalışmalarını değerlendirecek kişi ben değilim ancak ciddi başarılar elde ettiğini görüyoruz. ABD'de Trump'ın çalışmalarını gayrimeşru göstermeye çalışıyorlar. Bunun kendi ülkelerine zarar verdiğini anlamıyorlar. Seçilmiş devlet başkanının imkanlarına zarar veriyorlar. Ne yapmamız gerekiyor? Tüm temasları keselim mi? Bu, dünya genelindeki bir uygulama. Temsilciler, adaylarla ve ekiplerle buluşuyor, kalkınma perspektiflerini istişare ediyor. Burada sıradışı olan nedir? Neden buna casusluk gözüyle bakılıyor?"

PUTİN: KUZEY KORE'NİN NÜKLEER STATÜSÜNÜ TANIMIYORUZ

Kuzey Kore'nin nükleer statüsünü tanımadıklarını söyleyen Rus lider, "Bu ülkedeki gelişmelerin yıkıcı olduğuna inanıyoruz. Kuzey Kore füze krizindeki tüm taraflar tansiyonu düşürmeli. Rusya, siyasi duruma bakılmaksızın tüm ülkelerle yapıcı olarak çalışmak için çaba gösteriyor. ABD ve Kuzey Kore de gerilimi tırmandırmaya son vermeli. ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Kuzey Kore'nin amaçlarını bilmiyor. Bu ülkeden fırlatılacak bir füze feci sonuçlara yol açabilir" dedi.

PUTİN'DEN ABD'YE: AKLINIZ SAHİDEN YERİNDE Mİ?

Putin, ABD'nin bir yandan Rusya, Kuzey Kore ve İran'ı aynı gruba alıp birer tehdit olarak sınıflandırmasını, bir yandan da Moskova'dan Tahran ve Pyongyang'la ilgili sorunları çözmesini istemesini eleştirdi.

Putin, Washington'a hitaben, "Bu normal bir şey mi? Aklınız sahiden yerinde mi?" diye sordu.

PUTİN: SURİYE'DEKİ KRİZİN ACISINI EN ÇOK ÇEKEN TÜRKİYE

Putin, Suriye'de 2011'den beri süren iç savaş hakkındaki bir soruya, "Bunun acısını en çok çeken Türkiye. Zira Türkiye, çok sayıda Suriyeli göçmeni kabul ediyor" yanıtını verdi.

Putin ayrıca, Rusya'nın göçmen sorununun çözülmesine yardım etmek istediğini söyleyerek, Suriye'deki krizi Şam'ın yalnız başına çözemeyeceğini, bunun uluslararası toplumun ortak çabasını gerektirdiğini belirtti.

'EL KAİDE'Yİ YARATTILAR, O DA NEW YORK'U VURDU'

Putin, Suriye'deki isyancı gruplara operasyon düzenleyen Rus hava güçlerinin konuşlandığı Hmeymim üssüne 11 Aralık'ta gerçekleştirdiği beklenmedik ziyarete ilişkin bir soru üzerineyse, aslında Suriye'yi uzun zamandan beri ziyaret etmek istediğini fakat güvenlik nedeniyle bu planının hep ertelendiğini söyledi.

Putin, Hmeymim üssüne nasıl uçtuğu hakkında şunları anlattı: "Rus savaş uçakları yanımızda uçmakla kalmadı, iniş sırasında uçağımızdan daha düşük bir noktaya kadar indiler. Uçağımızı korudular, sonra da dağıldılar."

Putin'in anlattığına göre, bunun sebebi savaş uçaklarının motorlarının bir yolcu uçağı olan başkanlık uçağına göre daha çabuk ısınmasıydı. Bu şekilde Putin'in uçağının 'ısı nedeniyle bıraktığı iz' gizlenmiş oldu.

'TERÖRİZMİN BAŞLICA NEDENLERİ DÜŞÜK EĞİTİM VE GEÇİM SORUNLARI'

Putin'in Suriye'ye ilişkin çeşitli sorulara verdiği diğer yanıtlar şöyle:

"Terörizmin başlıca nedenlerinden bazıları, düşük eğitim oranı ve maddi geçim sorunları. Bunlarla ilgili bir şeyler yapılmalı. Fakat ne Suriye ne de Rusya bunları tek başına düzeltebilir. O yüzden uluslararası toplumun desteğine gereksinim duyuyoruz."

"Suriye'ye (askeri) polis olarak Kuzey Kafkasyalı kişilerin gönderilmesi benim girişimindi. Bunun iyi sonuçları oldu. Zira bu kişiler cesur ve disiplinli."

"Suriye'de önemli olan, buradaki sürece dahil olanların terörist ya da radikal grupları kendi amaçlarına ulaşmak için kullanmayı istememesi. Ne oldu? El Kaide'yi yarattılar, o da New York'u vurdu."

‘MİLİTANLARI ESAD'A KARŞI SAVAŞMALARI İÇİN KULLANABİLECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORLAR'

Putin, Suriye'deki militanların Irak'a geçtiği bilgisini verdikleri ABD'nin bu bilgi karşısında herhangi bir tepki vermediğini söyledi:

"Irak'a militanların geçtiğini söylüyoruz. Amerikalı partnerlerimize militanların gittikleri noktaları söylüyoruz. Hiçbir tepki yok. Bunun nedeni ne? Nedeni şu: Bu militanları (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'a karşı savaşmaları için kullanabileceklerini düşünüyorlar. Bu belki yolların en basiti fakat aynı zamanda en tehlikelisi."

(Kaynak: Sputnik)