St.Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forumu’na katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Bugün IŞİD, Irak ordusundan daha fazla silaha ve askeri imkana sahip. IŞİD bu kadar silahı nasıl elde etti? Bugün karşı karşıya olduğumuz terörizm gerçeği, dış müdahaleler ve iktidarların devrilmesi sonucu ortaya çıktı” dedi.

Irak’ta Saddam Hüseyin yönetimi varken terörist grupların bulunmadığını savunan Putin, Saddam’ın devrilmesinin ardından bölgede terörizmin nasıl hortladığını hep birlikte gördüklerini ifade etti.

‘RUSYA ESAD İLE KONUŞMAYA HAZIR’

Suriye lideri Beşar Esad ile sağlıklı reformların yapılabilmesi için Rusya’nın konuşmaya hazır olduğunu ifade eden Putin, “Biz Cumhurbaşkanı Esad ile diyaloga hazırız. Muhalefetle birlikte sağlıklı reformlar yapılabilmeli. Ben bunun çok yapıcı ve faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Esad’ın iktidardan ayrılmasına Rusya’nın desteğinin ne olacağı ile ilgili soruya yanıt veren Putin, buna Suriye halkının karar vereceğini hatırlattı. Putin, “Siyasi reformların yapılabilmesi için Suriye Cumhurbaşkanı ile çalışmaya hazırız. Suriye’de yaşayan halk kendi geleceğine karar vermeli. Ancak bu asla güç kullanarak yapılmamalı?” uyarısında bulundu.

Suriye’de Libya ya da Irak benzeri bir senaryonun yaşanmaması için destek verdiklerini belirten Rus lider, “Bu doğru bir pozisyon. Kimse bizden farklı bir şey beklemesin? ABD’nin DAİŞ ile mücadelede daha fazlasını yapması gerekiyor? IŞİD, Irak ordusundan daha iyi silahlanmış durumda. Tüm bunlar ABD’nin desteği ile oluyor. Binlerce Amerikan askeri halen Irak’ta. Sonuç mu? Üzücü ve trajik?” tepkisinde bulundu.

ABD SİLAHLANMA YARIŞINI TETİKLİYOR

Putin, ABD’nin tek taraflı olarak ABM anlaşmasından ayrılmasının Soğuk Savaş’a dönülmesine ve silahlanma yarışına neden olabileceği uyarısında bulundu. Soğuk Savaş’ın sadece bölgesel çatışmaların sonucu ortaya çıkmadığını ifade eden Putin, “Burada küresel kararlar da etkili. Mesela ABD’nin tek taraflı olarak ABM anlaşmalarından çekilmesi buna örnek. Bu adım küresel güvenlik sistemini değiştiriyor. Bu adım her birimizi yeni bir silahlanma yarışına doğru itiyor” diye konuştu.

ABD BİZİMLE ÜLTİMATOM DİLİ İLE KONUŞAMAZ

Rusya ile ültimatom dili ile konuşmanın kabul edilemez olduğunu kaydeden Putin, “Ben ilk kez ABD ile ilişkiler konusunda da söyledim. İlişkilerimiz soğudu. Siz şu tezi hatırlıyorsunuz: bizimle birlikte olmayan, karşımızda. Bu nasıl bir diyalog? Bu bir ültimatom. Hiç kimse bizimle ültimatom diliyle konuşamaz” tepkisini dile getirdi.

Putin, ABD ile ilişkilerde temel sorunlardan birinin de, Rusya’nın çıkar ve anlayışını dikkate almadan, kendi standartlarını ve kararlarını empoze etmeye çalışması olarak değerlendirdi. (ANF)